Облачният компютинг е топ приоритет за 2011 г.

Облачният компютинг е топ технологичен приоритет за ИТ директорите (CIO) през 2011 година, сочи ново проучване на Гартнър. Бюджетите за информационни технологии ще нараснат само с 1% в света, докато в региона EMEA (Европа, Близкия изток и Африка) се очаква намаление с 0,4%, се твърди в анализа, базиран на анкета сред над две хиляди CIO-та.

 
Близо половината от анкетираните CIO-та са посочили, че техните компании ще направят преход към облачна ИТ инфраструктура в следващите две години  

Облакът е станал приоритет в отговор на рестрикциите към корпоративните ИТ отдели. 43% от анкетираните са посочили, че техните компании ще направят преход към облачна ИТ инфраструктура в следващите две години. Само 3% вече са направили това, докато 31% планират да минат на облачна ИТ платформа в рамките на 5 години. Останалите 23% смятат, че е малко вероятно това да се случи.

Вторият по важност приоритет за ИТ директорите е виртуализацията. Макар и една четвърт от тях отхвърлят перспективата да пренесат в облака повече от половината бизнес транзакции, то виртуализацията ще навлезе бързо във всеки аспект на ИТ инфраструктурата, тъй като е по-зряла като технология.

Третата най-важен приоритет пред корпоративните CIO е мобилността. ИТ директорите са готови да направят всичко, което могат, за да намалят цената и времето за управление и поддръжка на ИТ инфраструктурата и така да помогнат на бизнеса да расте.

Топ бизнес приоритетите са фокусирани върху поддръжка на растежа, привличане и задържане на нови клиенти и намаляване на разходите, сочи анализът на Гартнър. Ключът за постигане на това е приравняване на ИТ стратегията към нещо повече от общите бизнес цели – проблем, който CIO-тата все още не са преодолели.

Според проучването, ИТ директорите, които изразходват два дни по-малко в месеца за поддръжка на ИТ инфраструктурата, като вместо това ангажират бизнес колеги в ИТ плановете и се информират за специфични стратегически бизнес планове, са по-ефективни в работата си.

CIO-тата не се оценяват високо в области като развитие на умения у подчинените, изграждане на колективи и управление на човешкия капитал.  Много отчетливо те виждат себе си като по-ефективни в стратегическото управление на бизнеса, което е необходимо при аутсорсинг контрактите.

Проучването на Гартнър е обхванало корпоративни и публични компании от 50 страни и 38 индустрии с общ ИТ бюджет в размер на 160 милиарда долара.

Коментар