Следващите РС ще бъдат по-сигурни, по-икономични и по-управляеми

 
 
Скоро РС индустрията ще ни залее с компютри от ново поколение. По-управляеми от досегашните, по-икономични от гледна точка на консумираната мощност и по-сигурни в защитата от вируси. Всичко това го обещава Intel – компанията, която произвежда най-много процесори за персонални компютри. А когато Intel реши нещо, на останалите им остава единствено да го последват.
 
Откакто съществува РС индустрията, въпросът винаги е бил дали Intel ще смогне да задоволи търсенето на процесори от страна на производителите на компютри. Инвестициите в този бизнес са толкова мащабни, че малцина се осмеляват да конкурират гиганта. В последните години много успешно с тази задача се справя корпорацията AMD, която наложи своите микропроцесори редом с интелските в почти всички категории компютри – от лаптопите до сървърите.
 
Но Intel си остава номер едно, поне засега. И неговите действия определят бъдещето на РС бизнеса. Затова и обявленията от компанията веднага фокусират вниманието на индустрията и потребителите.

А новините от Intel са, че още това лято на пазара ще се появи ново поколение персонални компютри с логото vPro (в момента всички РС, базирани на Intel технология, носят логото Intel Inside). На практика компанията промотира нов бренд и вероятно ще го направи със същата мощ, с която наложи емблемата Intel Inside.
 
Повече управляемост, повече сигурност, повече икономии – това са ключовите послания на vPro. Първите компютри по новата технология ще използват процесора Conroe на Intel. Очаква се системите с чип Conroe да бъдат 4 пъти по-икономичен в консумацията на мощност от сегашните с процесори Pentium 4.
 
За да направи персоналния компютър по-лесно управляем, Intel е заложил в своя процесор нови технологии като AMT (Active Management Technology) и VT (Virtualization Technology). Първата от тях ще позволи на фирмите да следят РС инвентара в офисите, да диагностицират и да възстановяват компютрите си отдалечено дори когато системите са изключени или пък имат проблеми с операционната система или с твърдия диск! Отдалеченото управление ще оптимизира много от функциите по поддръжка на компютрите и реално ще спести време и средства на ИТ отделите.
 
Плановете на Intel по отношение на управляемостта и сигурността се простират още по-далеч. Според някои източници, следващата версия на технологията AMT ще има способността да изолира инфектирани с вируси РС, преди те да заразят останалите машини в мрежата, и да предупреждава за атаката ИТ отдела на компанията.
 
Още по-интересна е технологията VT. Тя позволява установяване на хардуерни дялове вътре в РС-то, които работят независимо от операционната система и са невидими за потребителя. Т.е. ИТ отделите получават една много силна опция за управление на РС инвентара. Очаква се през следващата година Intel да интегрира технологиите за управление и сигурност и в процесорите си за мобилни компютри.
 
Наред с изброените дотук функции, новите процесори на Intel ще предложат и по-висока производителност при изпълнение на приложенията. Според източници от компанията, компютрите с процесор Conroe ще бъдат над два пъти по-бързи от сегашните системи с Pentium 4. Т.е Intel се завръща към корените си, към имиджа си на производител на най-бързите процесори за РС. Една репутация, която беше сериозно накърнена в последните години от конкурента AMD.

Коментар