Плащанията с Visa нараснали с 45%

Броят на транзакциите, направени на мястото на покупката с карти Visa през 2010 г., сe е увеличил с 45% спрямо 2009 г., по данни на Visa Европа. Българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой. През 2010 г. 2,3% от индивидуалния потребителски разход у нас е направен с карта Visa и възлиза на 535 милиона евро.

Изхарчените средства с карти Visa в цяла Европа нарастват с повече от 16% през 2010 г., което се равнява на 1 трилион евро. Този ръст в момента означава, че 1 на всеки 8 евро в Европа е изхарчено с карта Visa, което е повишение спрямо 1 на всеки 9 евро, постигнато през 2009 г.

Българите все повече предпочитат картовите разплащания пред тези в брой, дори когато става въпрос за дребни покупки, посочват от Visa. Показател в това отношение е и увеличението с 25,3% на средния брой транзакции, извършени на една карта, в резултат и на все по-големия брой търговци, които приемат картови разплащания в страната.

Дебитните карти са предпочитаният метод за разплащане както в България, която е традиционно дебитен пазар, така и в цяла Европа. Повече от 83% от всички изхарчени средства в страната са направени с дебитните карти на компанията. Това е ръст от 7,58% на годишна база и увеличение с 26,7% при броя на транзакциите с дебитни карти.

Ситуацията в цяла Европа е сходна, като повече от 70% от изхарчените средства с карти Visa са направени с дебитни карти, което е ръст от 20% на годишна база за сумата изхарчени средства и 19% при броя на транзакциите.

Дебитните карти Visa са се увеличили с над 12% както в страната, така и в Европа. България е една от четирите страни, в които вече втора година се издава най-сигурната дебитна карта, отговаряща на изискванията на SEPA – V PAY. Броят на тази карта е нараснал с 247% през 2010 г. спрямо 2009 г. в България, а общият брой V PAY карти, издадени в Европа, надвишава 14 милиона.

Успехът на чип и PIN технологията допринесе значително за продължаващия спад на измамите в цяла Европа през 2010 г., като съотношението на измами спрямо продажби е спаднало с 14% до 0,049%. Най-малко измами има в страните, където банките членове издават предимно карти с чип и PIN, каквато е най-сигурната дебитна карта V PAY, при която до момента няма нито една регистрирана измамна транзакция. Измамите при електронната търговия, от своя страна, регистрират спад поради въвеждане на услугата Verified by Visa от издателите на карти и търговците.

Visa Европа прилага и допълнителни инициативи за предотвратяване на измами чрез възможностите на своята система за обработка на транзакциите. Пример за подобна инициатива е оценяване на риска от измама в реално време (Real Time Scoring). Анализът и оценката на риска, които могат да се извършват от тази система в реално време, довеждат до 28% увеличение при засичането на измамни транзакции.

Коментар