Трима ще се “разходят” на Марс през февруари

Като част от проект, започнат още през юли, трима мъже ще симулират разходка на Марс, стигайки дотам с изкуствен космически кораб. Екипажът от общо шестима души ще „кацне” на Червената планета на 12 февруари, след като е бил повече от осем месеца изолиран в модул, създаден от Московския институт за биомедицински проблеми.


Екипажът на мисията Марс-500 е готов за предизвикателството (снимка: ESA)

По план, корабът „ще достигне” орбитата на Червената планета на 1 февруари. След  „кацането” се предвиждат три „марсиански разходки” в периода между 14 и 22 февруари, разкрива пред РИА Новости Борис  Моруков, ръководител на проекта Марс-500.

Екипът се състои от трима руснаци, французин, италиано-колумбиец и китаец, които били в отлично здраве, а някои дори са подобрили значително физическата си форма благодарение на усилени тренировки.

Но, важно е да се знае, пребиваването на кораба си има правила. Членовете на екипажа няма да имат възможност да излизат от кораба до месец ноември, т.е  до „завръщането му”  обратно на нашата планета. Ако все пак някой държи толкова да покаже нос навън, то корабът ще се отвори, но човекът автоматично ще се счита за „мъртъв” и тялото му ще бъде „изхвърлено” в космоса.

На практика, експериментът показва истинското време, за което може да се стигне до Марс, тества различни умения по време на пълна изолация и дава възможност да се направят около 105 проучвания.

За разлика от истински космически полет, тази мисия няма да сблъска участниците с ефекта на безтегловността и йонната радиация.

Всекидневният живот на хората на борда ще се следи  непрестанно благодарение на блога http://mars500main.appspot.com, дело на Google и Московския институт. А колкото до истинска експедиция до Марс, то  ще трябва да почакаме до 2030 година, съобщи шефът на Роскосмос Анатоли Перминов.

Коментар