Гърция щяла да съди Siemens, иска компенсации

Властите в Гърция възнамеряват да съдят Siemens и да поискат компенсация за щети, причинени от подкупи на чиновници с цел сключване на изгодни за немската компания договори, съобщи rbcdaily.ru.

Според медиите в страната, ръководството на Siemens вече е уведомено писмено за предстоящите действия. В него не е посочен точният размер на исканата компенсация.

От около една година в Гърция тече парламентарно разследване на действия на Siemens. Компанията е обвинена от местните власти, че е причинила на данъкоплатците щети в размер на 2 милиарда евро.

Не е изключено, освен компенсации немският гигант да плати и глоба.

През деветдесетте години на миналия век Siemens е спечелил изгодни договори, свързани с изграждане на цифрова телефонна система, комуникации за гръцките военни и системи за сигурност на Олимпийските игри в Атина през 2004 година.

Според парламентарното разследване, в корупционния скандал са замесени екс-премиерът Костас Симитис и редица други високопоставени политици. Гръцките чиновници са получили подкупи в размер на 100 милиона евро. Засега обаче само бившият министър на транспорта Тасос Мантелис е признал за получени от него 100 000 евро подкуп.

Коментар