Intel инвестира $100 млн. в университетски проучвания

Intel обяви планове да инвестира $100 милиона директно в университетски изследвания в САЩ през следващите 5 години, за да стимулира иновациите в компютърни технологии и комуникации. Компанията ще открие научнотехнологични центрове ( Intel Science and Technology Centers) в множество университети през годината.

Центровете ще се фокусират върху проекти в избрани технологични области, които са в синхрон с изследователските планове на компанията, сред които визуални компютърни технологии, мобилност, сигурност и вградени решения.

Очаква се този нов модел да осигури на изследователите в САЩ до 5 пъти повече финансиране от Intel Labs, в сравнение с предишния подход.

Станфордският университет ще стане основно звено за първия център, който ще се се фокусира върху подобряване на изживяването с визуални компютърни технологии за потребителите и професионалистите. Изследователите в Станфорд ще си сътрудничат с общност от учени от седем други университета.

Наскоро обявените Intel Core процесори от второ поколение с комбинирани визуални и 3D графични възможности ще бъдат ключова R&D платформа за изследователите при разработка на иновации, които подобряват качеството и начина, по който изображенията се създават, обработват или интерпретират и в крайна сметка се показват на зрителя.

До момента Intel Labs оперираше с отворени центрове за сътрудничество в близост до изследователски университети и значителна част от финансирането се фокусираше върху оперативната дейност, поддръжката и наемането на персонал за тези съоръжения. Новите центрове ще бъдат финансирани от Intel и ръководени съвместно от изследователи от компанията и от университетите.

Коментар