Lenovo и NEC обявиха джойнт венчър

Lenovo и NEC обявиха стратегическо партньорство, в рамките на което ще бъде създаден джойнт венчър между двете компании. Според днешното съвместно изявление, Lenovo и NEC ще формират най-голямата РС компания в Япония.

В момента NEC е номер едно доставчик на РС в Япония, а Lenovo държи четвърто място на световния пазар и освен това е производителят на РС с най-висок ръст от играчите в Топ 5.

Съвместното предприятие ще разкрие огромни възможности пред двете компании за развитие на бизнеса им с компютри за корпоративния и домашния сектор в Япония. Страната е третият по големина пазар на РС в света.

Lenovo и NEC ще формират NEC Lenovo Japan Group, а под нейната шапка ще бъде създадена нова организация Lenovo NEC Holdings B.V., регистрирана в Холандия, гласи съвместното изявление от централите на двете компании в Пекин и Токио.

Lenovo ще притежава 51% дял от джойнт венчъра, а NEC – останалите 49%. Президент и CEO на новата компания ще бъде настоящият президент на NEC Personal Products, Ltd. – Хидейо Такасу. Постът на изпълнителен директор пък ще поеме Родерик Лапин, понастоящем представителен директор и президент на Lenovo (Japan) Ltd.

Lenovo (Japan) Ltd. и NEC Personal Computers, Ltd. – нова компания, създадена при отделянето на РС бизнеса на NEC от NEC Personal Products, Ltd., ще оперират като 100-процентови дъщерни компании на джойнт венчъра.

В резултат на сделката NEC ще получи $175 милиона от Lenovo чрез издаване на акции. Очаква се транзакцията да приключи на 30 юни тази година.

Първите информации, че Lenovo и NEC преговарят за създаване на съвместно предприятие, разпространи преди една седмица японската агенция Никей, но тогава двете компании отказаха да коментират новината.

Коментар