Целият трафик на центровете за данни ще минава по 1 кабел

Нова технология на Intel опростява центровете за данни, която позволява целият трафик да преминава по един кабел. Фамилията сървърни адаптери Intel 10 Gigabit Ethernet (10GbE) Server Adapter X520 дава възможност на ИТ отделите да създават супер бързи връзки във виртуализираните информационни центрове чрез консолидиране на множеството мрежи за данни и съхранение в една 10GbE мрежа.

Консолидацията на окабеляващото оборудване може да помогне да се намалят глобалните ИТ разходи с $3 милиарда на година, а спестените 121 920 километра кабели за центрове за данни могат да се увият около Земята три пъти, показват разчетите на Intel.

Унифицираните 10GbE мрежи създават по-опростена инфраструктура на центровете за данни, която е по-лесна за управление, но същевременно може да поеме тежкия мрежов трафик на облака. Именно опростената, високоскоростна унифицирана мрежа на информационните центрове е крайъгълният камък във визията на Intel Cloud 2015 и инициативата Open Data Center, която беше оповестена през октомври 2010.

“Това, което обезсърчава ИТ мениджърите е, че голяма част от средствата на информационните центрове отиват за разходи за инфраструктура, а не за иновации”, каза Кърк Скоугън, вицепрезидент и главен изпълнителен директор на Data Center Group, Intel. Новата технология на компанията, която разширява Ethernet с  Intel Open FCoE, ще помогне за опростяване на мрежата и ще насочи по-голяма част от IT бюджетите към иновации. ИТ отделите могат да намалят разходите за инфраструктура с 29%, да понижат консумацията на енергия с почти 50%, и да съкратят разходите за кабели с 80% чрез преминаване към унифицирана мрежа, твърди Скоугън.

Intel Open FCoE интегрира възможности в операционната система, за да осигури напълно унифицирана мрежова функционалност, без необходимост от допълнителен скъп хардуер. ИТ отделите могат да използват стандартни инструменти за управление на сървърната мрежова и сторидж свързаност, докато ги интегрират безпроблемно със съществуващите Fibre Channel среди.

Intel работи в тясно сътрудничество с водещи компании от индустрията, за да сертифицира и осигури силна екосистема от съвместими решения. Компаниите, които поддържат Open FCoE решението, са Cisco, Dell, EMC, NetApp, Oracle и Red Hat.

Суичовете Cisco Nexus 10 Gigabit Ethernet и сървърите Cisco Unified Computing System, например, поддържат Open FCoE 10 Gigabit Ethernet адаптери, давайки на потребителите по-голям избор от ценово-ефективен „unified fabric” достъп с възможности за надграждане. Intel Ethernet Server Adapter X520 ще се интегрира плавно със EMC Symmetrix VMAX и линия продукти за архивиране на данни EMC VNX.

Коментар