Глобиха финландци за „пиратска мрежа”

Рекордна глоба от 820 хиляди евро е наложена на двама собственици на „пиратска мрежа” във Финландия. Съдът е наредил двамата администратори на нелегален DC хъб (Direct Connect hub) да платят сумата като компенсация на правоносителите, за съдействие за нелегалното разпространение на филми, игри и музика, съобщиха от Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Това е най-високата компенсация, наложена в историята на страната по дело, разследвано от Финландския център за Информация за авторските права и анти-пиратство (CIAPC), уточниха от БАМП. Собственикът на „DC хъба” е получил също и присъда от четири месеца затвор от Финландския съд, а другият участник в пиратската мрежа за нелегално разпространение е наказан с три месеца лишаване от свобода.

Според прокуратурата, „хъбът” е имал около 1600 потребители и е предлагал огромни количества материал, нарушаващ авторските права, равняващ се на почти 750 хиляди музикални албума.

Това е третото подобно дело срещу интернет пиратство във Финландия, което приключва със сурова осъдителна присъда само в рамките на последните четири месеца, припомниха от БАМП.

През октомври 2010 г. оператор на подобен peer-to-peer хъб получи присъда от четири месеца лишаване от свобода и задължение да изплати 307 хил. евро компенсация на правоносителите, а само седмица след това друг администратор бе наказан с три месеца затвор и обезщетение от 377 хил. евро за това, че е създал и поддържал сървър, който позволявал на потребители нелегално да разпространяват нелицензирана музика онлайн. Скоро се очакват и присъдите по още две подобни анти-пиратски дела във Финландия.

Коментар