Открит е дефект в чипсета на Sandy Bridge

Новата процесорна платформа Sandy Bridge има сериозен дефект, алармира Intel. Засегнати от него са няколко хиляди потребители, които вече са си купили компютри с проблемния компонент.

Дефектът нарушава работата на SATA порта и може да влоши производителността и функционалността на устройства като твърди дискове и DVD-та, свързани към него.

Sandy Bridge дебютира миналия месец на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Intel представи платформата като „следващо поколение Core процесор”, който интегрира в себе си и графично ядро.

Sandy Bridge е и първият от линията чипове, произведени напълно по 32-нанометров технологичен процес. Интегрираната в централния процесор графика и новият технологичен процес правят Sandy Bridge енергийно-ефективна и същевременно достатъчно мощна платформа за мултимедия и игри, отбелязва CNET News.

Дефектът не е в самия процесор, а в чипсета към него – допълващия чип с кодово име "Cougar Point", който позволява на главния процесор да комуникира с останалия хардуер на РС-то, вкл. SATA твърди дискове и оптични устройства.

Потенциално засегнати от проблема са само притежателите на мощни лаптопи с четириядрени Core i7 процесори от ново поколение, означени със суфикс Q, уточни Intel.

Компанията ще прекрати производството на дефектния чипсет и ще започне производство на нова версия. Разходите на Intel за възстановяване и подмяна на засегнатите материали и системи на пазара се очаква да възлязат на 700 милиона долара.

Коментар