Полицаите ще стрелят с електронни пистолети

Осем електропреносни пистолета-тейзър получиха полицаи от Пето РУП – София като дарение от фирма АйЕсДи България. Употребата на това устройство дава психологическо предимство на служителите на реда, като те имат възможност за избор при необходимост от прилагане на сила, съобщи МВР.

Електронните пистолети щадят здравето и живота на заподозрените, полицаите и гражданите, присъстващи на местопрестъплението. В държавите, където се използват тейзър устройства, употребата на огнестрелно оръжие е намаляла значително.

От утре стартира обучението на служителите, които ще работят с този вид оръжие. То ще продължи десет дни и ще бъдат обучени 60 полицаи от секторите „охранителна” и „криминална” на Пето РУП. Предвижда се използването на електропреносни пистолети да започне от средата на февруари.

Коментари по темата: „Полицаите ще стрелят с електронни пистолети”

добавете коментар...

  1. KPETEHA

    На надрусаните много не им действа май.

  2. Бат Илия

    Както и това, че по мое далеч непрофесионално мнение, те също биха могли да причинят смърт в зависимост от това къде се забият и физическото здраве на субекта.

    Но според мен трика е в това, че полицаят ще бъде оправдан на 100 проц. и от там идва успокоението МУ, на полицая демек, както и безпокойството на другия от другата страна. Т.е. има много по-голям шанс да бъде използвано и от там по-големият страх.

  3. Бат Илия

    Ами и аз да добавя, че въвеждането на вълните за които СПЕЦ споменава става чрез 2 игли които се забиват от изстрела и са дължина около 1.5 – 2 см и напрежението също не е малко, не помня точно колко споменаха в докюментарито, но е няколко хил волта.

  4. Вен

    СПЕЦ, благодарим за уместното допълнение!

  5. СПЕЦ

    Поднесената информация е крайно недостатъчна и липсват най-съществените данни:
    ТЕЙЗЪР е ектропреноcно оръжие, което използва електрическа енергия, за да се въздейства върху сигналните механизми за комуникация в човешкото тяло. Електрическият заряд просто “заглушава” комуникационната система на тялото. ТЕЙЗЪР изпраща серия от енергийни импулси, т. нар. Тейзър вълни, твърде подобни на онези, използвани от мозъка за комуникация с тялото. Много подобно на радио заглушаване, Т-вълните надвиват нормалните електрически сигнали в нервните влакна в тялото. Нападателят моментално загубва мускулния контрол на тялото, не може да извършва координирани действия и обикновено пада на земята.

Коментар