КЗК намали глоба за имитация на домейн

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба в размер на 39,058 лв. на Тангра-АВ ООД от София, заради нарушение, свързано с имитация на домейн име.

Производството е образувано въз основа на влязло в сила решение на Върховния административен съд, който потвърди установено от КЗК нарушение и даде указания за ново произнасяне на Комисията по размера на имуществената санкция, наложена на дружеството през м. юли 2009 г.

През същата година КЗК установи, че Тангра-АВ е регистрирало и използва домейна www.ataro-klima.com, изключително подобен с този на молителя Атаро Клима ЕООД –  www.ataro.bg и повтарящ дословно неговото фирмено наименование.

Двете дружества са конкуренти на пазара на вентилационна и климатична техника. За нарушението Комисията наложи санкция от 2% от оборота на дружеството за 2008 г., или 390 580 лв.

С настоящото решение Комисията намалява санкцията, отчитайки цялостното поведение на ответното дружество – след образуване на производството Тангра-АВ незабавно заличава имитиращия домейн и оказва своевременно съдействие в хода на проучването.

КЗК отчита също така малкия брой пренасочени посещения от www.ataro-klima.com за периода на нарушението от 6 месеца.

Коментар