Инвестициите в социален софтуер носят предимство

Социалният софтуер за работа в екип е акцентът на провежданата в момента конференция Lotusphere 2011 в Орландо, Флорида. IBM представя нов софтуер, услуги и програми, които ще помогнат на организациите да интегрират "social networking" в бизнес процесите. Това ще подобри работата в екип, ще затвърди връзката с клиентите, а служителите ще могат да работят по-продуктивно, съобщи партньорът на IBM Lotus у нас – IBS България.

57% от компаниите, които са инвестирали в инструменти за „социален бизнес”, значително са изпреварили конкурентите си от бранша, каза CEO-то на IBM Lotus – Алистър Рени. Пазарът на социални платформи се очаква да нарасне с 33% през 2011, достигайки 630$ млн., а през 2014 – 1,863$ млрд., според IDC.

Тъй като достъпът до информация, приложения и документи е от съществено значение, голяма част от бизнес софтуера вече е в облака, достъпен през уеб и от най-използваните мобилни приложения. Социалният „нетуъркинг” навлиза все повече в ежедневната работа и се превръща в ключова уеб услуга, която променя маркетинга, HR-а, производството на продукти и продажбите.

Платформата на IBM осигурява мобилен достъп до информация, приложения и документи от най-често използваните мобилни устройства, вкл. BlackBerry и PlayBook на RIM, епелските iPad и iPhone, устройствата с Google Android и тези на Nokia.

В Орландо IBM обяви нови версии на познати софтуерни решения: Lotus Sametime IM клиент за Android и iOS, „social” клиент за Activity Streams, възможности за разработка и достъп до Lotus Software и Lotus Domino приложения през Blackberry Playbook, Notes Traveler за Android (ще е наличен в края на 2011), мобилна поддръжка за XPages и поддръжка за Android и Blackberry в LotusLive Notes.

Новост е и „облачната” версия на офиса пакета Symphony. Достъпният през уеб LotusLive Symphony дава възможност за работа и редактиране на документи в реално време.

Това, което отличава LotusLive Symphony от конкурентните решения, е тясната интеграция с LotusLive – социалната бизнес услуга в облака. Служителите в организациите могат лесно да си сътрудничат, като редактират съвместно документи в реално време, да работят по тях индивидуално, да запазват и споделят документи в LotusLive, да коментират, обсъждат или управляват редакциите с други автори в реално време. Освен това могат да се възлагат части от документа да бъдат написани от различни автори и да се известяват за задачите съответните колеги.

За да помогне на софтуерните разработчици да създават решения за социален бизнес, компанията анонсира IBM Social Business Toolkit. Това е пакет от приложения, базирани на отворени стандарти и ръководства за бизнес партньори и разработчици, които искат да интегрират social-елементи като профили, уики, блог и дискусионни форуми в своите решения.

По отношение на Lotus Notes Next, IBM включва Activity Streams в пощенската кутия за лесен достъп до приложения като Twitter, LinkedIn, Facebook и SAP. Вече е възможен достъп до Lotus Domino приложения през уеб/LotusLive, благодарение на новия лицензионен модел – Domino Utility Server for LotusLive, който осигурява гъвкаво лицензиране и възможности за внедряване в облака на IBM или други облачни доставчици.

Партньорски програми на IBM ще подпомагат усвояването на социалния бизнес. Те включват оторизация за социален бизнес, оторизация за индустрия, търговски ресурси и обучения, обучение за бизнес партньори и специални софтуерни предложения.

За да помогне подготовката на бъдещата работна сила за новата ера на социалния бизнес, IBM предоставя безплатни курсове за корпоративен социален бизнес на повече от 30 000 преподаватели в 6000 университетa по цял свят, участващи в Академичната инициатива на IBM.

Новостите от Lotus Software ще бъдет представени и пред българска аудитория на конференцията Lotusphere Comes To You 2011, която ще се проведе на 15 март в София.

Коментар