Три нови рекорда за HSPA скорости

Телеком операторът SingTel демонстрира в Стокхолм три нови рекорда за скорост с HSPA оборудване, произведено от шведската компания Ericsson.

Първата демонстрация беше на многоканална HSPA технология, развиваща скорост на сваляне 168Mbps и на ъплоуд – 24Mbps, използвайки прототип на потребителско устройство и оборудване за комерсиални мрежи. Това е световен рекорд за скорост, постигната от HSPA, чрез оборудване за комерсиални мрежи.  Демонстрацията ще бъде повторена по време на световния мобилен конгрес в Барселона по-късно този месец.

Двуканална HSPA технология, достигаща скорост от 84Mbps, също беше демонстрирана  за първи път, с използване на продукти за комерсиални мрежи. Чрез две 5MHz устройства, свързани с един консуматор, е достигната върхова скорост от 84Mbps. Това е двойно по-висока скорост спрямо максималната предлагана досега от комерсиалните HSPA мрежи, при същите параметри.

Третото достижение беше демонстрация на едноканална HSPA , достигаща скорост от 42Mbps при използване на продукти за крайни клиенти. С новата технология могат да бъдат достигнати скорости от  42Mbps върху един WCDMA честотен канал от 5MHz, чрез използване на MIMO технология. В сравнение с най-често използваните двойноканални HSPA технологии за скорост от 42Mbps, с едноканалната HSPA операторите могат да са много по-ефективни, като ползват максимално честотния спектър.

С новите технологии SingTel ще увеличи броя на предлаганите мобилни услуги за смартфони и таблети. „Очакваме засилено търсене на високи скорости в близко бъдеще. Естествено е да подобряваме оборудването си за постигане на скорости чрез HSPA до 84Mbps и нагоре", каза Тай Су Минг, изпълнителен вицепрезидент на SingTel Networks.

Първите комерсиални мрежи, използващи едноканална HSPA технология със скорости до 42Mbps и двуканална HSPA със скорости до 84Mbps, могат да бъдат очаквани още през 2011 г., последвани от въвеждане на технологии с още по-добри показатели, обещава Ericsson.

Реалните скорости за потребителите ще бъдат по-ниски от рекордните и може да варират спрямо натовареността, разстоянието от базовите станции, местните условия, хардуер, софтуер и други фактори, уточняват от компанията.

по темата: „Три нови рекорда за HSPA скорости”

добавете коментар...

  1. Иванов

    С HSPA на Vivacom се достигат "рекордни" скорости от порядъка на 15-16Kbps
    Евала!!

Коментар