Русия ще партнира на Пловдивския панаир

Правителството на Руската федерация е приело поканата за партньорство на Международния технически панаир през 2011 година, потвърждава посланикът на Русия у нас Юрий Исаков.

През последните години страни партньори на Есенния панаир в Пловдив бяха Германия, Италия и Унгария. Фактът, че Русия приема да бъде страна партньор, показва намерение за разширяване на икономическите връзки с България, посочват от панаира.

Стокообменът между двете държави отбеляза ръст от 50% през периода януари-септември 2010 година. Русия е на второ място в стокообмена на България със света след Европейския съюз. България изнася медикаменти, вина, арматура, козметика, части за автомобили и кари, а внася горива, суровини, изделия на машиностроенето.

През 2010 г. Брутният вътрешен продукт на Русия се увеличи с 4%. Българските фирми с руско участие са 4652. През миналата година Русия бе на второ място сред чуждестранните инвеститори у нас.

През последните 2-3 години участието на Руската федерация в Международния технически панаир се засилва, като държавата осигурява  финансова подкрепа за представянето на руски компании, научни звена и бизнес организации.

Високотехнологични продукти от сферата на медицината, информатиката, строителството, нано- и биотехнологиите и системите за безопасност бяха показани в Деня на Русия през 2009 година. Тогава започнаха и преговори за създаване на няколко смесени предприятия у нас.

Тази година Международният технически панаир ще се проведе от 26 септември до 01 октомври.

Междувременно, с решение от 28 януари Окръжният съд в Пловдив постанови за несъществуващи увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив" АД от 2006 г. и 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството.

През месец април 2010 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. Делото беше заведено след извършена проверка и анализ на сделката за панаира, която констатира множество сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

„Решението на съда е част от усилията ни като министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир. Обещах това още в началото на мандата ми. Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи”, коментира Трайчо Трайков.

В момента панаирът се контролира от "Пълдин туринвест" АД – дружество под контрола на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Коментар