Спрягат Ерик Шмид за шеф на Apple

Не би било изненада Ерик Шмид да наследи поста на Стив Джобс

Не е изключено доскорошният CEO на Google Ерик Шмид да оглави Apple. Попитан от CNBC може ли да стане следващият генерален директор на Apple, Шмид не дава директен отговор, като така засилва спекулациите, че именно той ще наследи Стив Джобс. Миналия месец ръководителят на Apple излезе в пореден отпуск по здравословни причини.

На въпроса имал ли е предложение от Apple да стане CEO на компанията, Ерик Шмид отговаря дипломатично, че Стив Джобс все още е генерален директор на Apple и, че се надява той да остане такъв задълго.

Мнозина считат Ерик Шмид за най-подходящия кандидат за шефското място в Apple. Докато беше CEO на Google, интернет компанията се превърна в световен гигант с изключително влияние върху индустрията и живота на хората. Затова и много анализатори приеха с изненада рокадата на върха в Google, при която Шмид отстъпи поста CEO на един от основателите на компанията – Лари Пейдж.

В последно време пък отношенията между Apple и Google не са така приятелски, както в миналото. Интересите на двете компании се сблъскаха особено силно на мобилния пазар, където iOS и Android водят борба за надмощие.

Пред Apple обаче стои болезнено въпроса за избор на наследник на Стив Джобс. CEO-то на компанията е човекът, на когото се приписват всички заслуги за могъществото на Apple. Влошеното му зададе в последните години обаче притеснява всички – и потребители и акционери в компанията. Мнозина дори очакват Стив повече да не се завърне на работа в Купертино.

Коментар