Отлагат пускането на компютри със Sandy Bridge

Няколко водещи компании прекратиха за неопределено време пускането на компютри с новата процесорна платформа Sandy Bridge на Intel, заради дефект в чипсета. Сред тях са HP, MSI и Alienware, съобщи electronista.com.

Дефектът може да доведе до влошаване на производителността на устройства, свързани към порта SATA 2 на дънната платка, съобщи по-рано тази седмица Intel. Компанията обяви също програма за замяна на вече продадени дефектни системи, която ще й коства около 700 милиона долара.
HP и MSI ще задържат пускането на компютри с проблемния чипсет, а Alienware дори е премахнала от сайта си страницата за поръчки на геймърския ноутбук m17x. Освен това HP ще отложи демонстрацията на системи за бизнеса, планирана на 10 февруари.
Dell предлага четири модела със Sandy Bridge, под марките XPS, Vostro и Alienware. Компанията ще работи директно с клиентите, купили тези системи, за отстраняване на евентуални проблеми.
Потенциално засегнати от дефекта са само притежателите на мощни лаптопи с четириядрени Core i7 процесори от ново поколение, означени със суфикс Q. Междувременно Intel стартира производството на нова версия на чипсета.

Коментар