Прозорливият CIO отива отвъд ИТ отдела

С напредъка на интернет и “облачните” технологии много компании започват да се питат необходим ли им е наистина ИТ отдел. Самите ръководители на ИТ отдели, т.нар. CIO, разбират, че трябва да се заемат и с нещо друго освен с внедряване и експлоатация на технологии.

В момента са налице всички условия CIO-тата да напуснат пределите на ИТ отдела и да се занимаят с други проблеми на бизнеса. Все повече CIO-тата ще се оценяват по способностите им да прокарват промени в цялата организация, а не само в ИТ отделите.

Мислене, насочено към резултата

Когато става дума за внедряване на технологии, съвсем естествено ръководителите мислят за резултата. С прехода от “чисти” ИТ към бизнес дела ръководителят трябва да отделя повече внимание на продажбите и маркетинга. Изчезва разликата между CIO и бизнес ръководителя по ключови въпроси като разходите и крайните резултати от работата. Но остават различия по отношение на действията и ангажираността в процесите, коментират пред silicon.com CIO директори, направили прехода към бизнес ръководители.

Съветът към ИТ шефовете, тръгнали към подобен преход, е достатъчно прост – продължавайки да изпитват удоволствие от работата с технологии, да не забравят да демонстрират какви резултати могат да дадат на бизнеса информацията и приложенията.

Анализатори прогнозират, че в недалечно бъдеще технологиите ще се управляват от бизнес специалисти, които имат достатъчно познания, за да изберат и закупят сами обслужващи програми и да осигурят изпълнението на конкретните изисквания на ръководството. Така, че фактически днешните CIO-та нямат друг избор освен да се развиват в бизнес насока.

Преход към интернет услуги

Според изследване на Гартнър, компаниите внедряват интернет-базирани услуги много по-бързо, отколкото се предполагаше. Макар и в момента само 3% от ИТ операциите да се извършват в глобалната мрежа или с помощта на софтуерни технологии като SaaS, експертите очакват в следващите четири години обемът на интернет-базираните операции да се увеличи до 43%.

След като все повече ИТ операции ще се изнасят в облака, дали на бизнеса ще е необходим ИТ отдел? Анализатори съветват CIO-тата да мислят за себе си като ръководители, които могат в бъдеще да поемат и отговорността за материално-техническата база в компаниите, а не само да действат по внедряване и експлоатация на технологии. Те следва да започнат този преход сега и да знаят, че невинаги всичко ще бъде толкова лесно, казват от Russell Reynolds Associates.

CIO-тата имат една слаба страна и това е политическият момент. Като правило те залагат на фактите, а у ръководителите винаги има много емоции. За ИТ директорите е по-просто да оперират в света на фактите и доста по-трудно в новите управленски пространства, посочват мениджъри от Visa Europe.

Изучаване на другата страна на бизнеса

CIO-тата трябва добре да познават и другите страни на бизнеса освен ИТ операциите, най-вече продажбите и маркетинга. Много е важно те да разберат с какви проблеми се сблъскват колегите им, за да бъдат полезни в бизнес-трансформацията на своите организации.

От друга страна, самите организации трябва да бъдат по-открити към CIO-тата, да им предоставят различни възможности и да се отнасят с уважение към тях. Шефовете на компании трябва да знаят, че ако не считат CIO-тата за равноправни ръководители и не работят с тях ръка за ръка, ако гледат на ролята им само като на доставчици, то никога няма да извлекат максимална полза от ИТ отдела.

Ключовата роля на ИТ директора

Добрият ИТ ръководител заема ключова роля в своята организация. Освен основните си задължения в ИТ отдела той поема и други отговорности, допринасяйки за развитие на бизнеса.

Клайв Сили, CIO на BT Group, например, е ИТ лидер от ново поколение. Като директор по иновации и разработки, той ръководи изследователската дейност и създаването на технологични стратегии. Ето защо заема и място в борда на директорите на компанията.

Ако CIO-тата съумеят да се възползват от разкриващите се възможности, които излизат извън рамките на технологичния отдел, и се съсредоточат върху решаване на проблемите на бизнеса, то несъмнено тяхната кариера ще се развие много успешно.

Коментар