Работна група ще разглежда недобрите търговски практики

Предстои създаване на междуведомствена работна група, която ще разгледа сигнали на производители и доставчици на стоки за недобри търговски вериги. Групата ще включва представители на няколко министерства, вкл. МИЕТ, както и специалисти от инициативния комитет на производителите/доставчиците, от общините и от други заинтересовани страни.

Експертите ще анализират предоставените от всички гледни точки данни за някои противоречия между доставчици и търговци и вероятно ще подготвят законодателни промени. Това може да бъде нов законопроект или допълнителна част към друг закон, но процесът е в много ранна фаза и отсега е трудно да се прогнозира по-конкретно, коментираха експерти от дирекция „Икономическа политика" в МИЕТ, които участват в работната група.

Резултати от работата на групата може да се очакват най-рано три месеца след фактическото й сформиране.

Принципно, държавата не трябва да се намесва в договорните отношения между частноправни субекти (в случая между български производител и търговска верига, включително и чуждестранна). Единственият инструмент, с който може да се въздейства върху поставяни от търговските вериги неприемливи за българските производители условия, е Законът за защита на конкуренцията, посочиха от МИЕТ.

Преди да се предприемат някакви законодателни промени, ще бъде направена изчерпателна проверка на договорите, с които общините са предоставили на търговските вериги площи за строеж и правото да налагат такса за доставка, както и на отчитането на тези средства в НАП.

Ще бъде анализирана и възможността производителите да предоставят стоките си по Закона за стоковите борси и тържища на обособени обекти, от които се снабдяват големите вериги, както и становище какъв инвеститор са големите търговски вериги и дали предприеманите мерки биха могли да доведат до съдебни дирения.

С тези проблеми в чужбина се занимават обикновено министерствата на правосъдието (например в Германия) и/или органи, адекватни на българската КЗК. В Полша бe приет закон за регулация на този вид договорни отношения, но конституционният съд го отмени като незаконен.

Неотдавна Кипър обяви намеренията си да приеме закон за определяне на максимални цени на едро и на дребно при специални случаи. Прилагането на такава ограничителна мярка е възможно, само ако се гарантира свободният достъп на въпросните продукти от други държави – членки на ЕС, на кипърския пазар. Това се посочва в становище на ЕК по казуса. България поддържа това становище.

Коментар