Някой атакува мрежата на Nasdaq

Властите в САЩ разследват многократни прониквания в компютърната мрежа на фондовата борса Nasdaq. Атаките не са компрометирали основната платформа за търговия, но не е известно до кои други секции на мрежата е бил осъществен достъп, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Още през миналата година Сикрет Сървис и ФБР започнаха разследване, което обхваща базираната в Ню Йорк Nasdaq OMX Group. Проучват се различни мотиви за атаката, вкл. посегателство срещу националната сигурност, финансови печалби и кражба на търговски тайни. От Nasdaq не коментират случая.

Следователите не успяват засега да открият конкретно лице или страна, откъдето се провеждат атаките. Според запознати, на които се позовава CNET News, има доказателства, които водят към Русия. Не е изключено обаче хакерите да използват Русия само като канал за своята дейност.

Nasdaq, чиято сигурност е от същото критично значение, както тази на националната електрическа мрежа или на контрола на въздушния трафик, е била обект на хакерски атаки и в миналото. През 1999 година група, наречена "United Loan Gunmen", успя да хакне публичния сайт на Nasdaq и да помести на него съобщение "United Loan Gunmen take control of Nasdaq stock market". Проблемът беше отстранен бързо, без да бъде засегната вътрешната мрежа.

Коментар