Студенти получиха WP7 от Майкрософт България

Майкрософт България награди студентите, които представиха България на световните финали на най-голямото технологично състезание за младежи Imagine Cup 2010. Всеки студент от отборите "Ithink" и "Крали Марко" – Технически университет – София, получи Windows Phone 7.


Всички студенти от отборите "Ithink" и "Крали Марко" получиха Windows Phone 7 устройства от Майкрософт България

Двата проекта, с които България се представи на световните финали през 2010 г., показват как модерните технологии могат да са полезни за решаване на най-сериозните проблеми, пред които е изправено човечеството.

Проектът на отбора "Ithink" от Техническия университет в София е интерактивно приложение за опазване на здравето на пътниците и за борба с детските болести и запазване здравето на майките чрез предоставяне на информация и съвети за най-често срещаните заплахи.

Тази година, с отбора "Крали Марко" България за пръв път имаше участие и в категорията "Вградени системи". Проектът "Green Monitor" отчита излъчването на вредните емисии на автомобила – данните се изписват на дисплей пред шофьора и той получава съвети как може да намали вредните излъчвания.

"Впечатлен съм от ентусизма и професионализма на тези млади хора. Те познават в детайли най-новите технологии, не се боят да експериментират и съм уверен, че ще продължават да ни изненадват приятно със своите постижения", каза Георги Ранделов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

На световните финали участваха 400 отбора – от тях 68 са в категорията Софтуерен дизайн и 15 отбора във "Вградени системи". За втора поредна година България имаше и съдия в международното жури на световните финали – Мартин Кулов.

Започна и регистрацията за тазгодишното издание на Imagine Cup. Студентите могат да се запишат за участие на адрес www.imaginecup.com, не по-късно от 5 май 2011 г. В състезанието има 5 основни категории (Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Медии и Windows Phone 7) и четири допълнителни (Interoperability, Windows 7 Touch, Orchard и IT), като всички те дават възможност на младежите да се класират на световните финали и да спечелят награди.

До момента от България има регистрирани повече от 450 души, а в световен мащаб те са повече от 150 000. В категорията "Вградени системи" на първи кръг се включиха 4 отбора, като до втория вече достигнаха 2 – един от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и един от Технически университет – София.

Коментар