Намаляват 20 пъти безпреходния транзистор

Ирландски учени успяха да намалят 20 пъти размерите на безпреходния транзистор, създаден от тях през миналата година. Новото достижение на изследователите от националния институт Тиндал в Ирландии беше представено на конференцията Nanoweek в началото на февруари.

Разработката на първия в света безпреходен транзистор предизвика голям интерес в полупроводниковата индустрия. Подобен транзистор ще позволи да се опрости процесът на производство на интегрални схеми.

Днешните микросхеми, каквито са процесорите например, се състоят от милиарди транзистори. Ето защо всяко подобрение или опростяване на процеса на производство може да повлияе силно на техните характеристики.

Разработката на ирландските учени дава надежди за значително намаляване на енергопотреблението и топлоотвеждането при транзисторите.

Размерът на транзистора е намален до 50 нанометра, или 20 пъти в сравнение с първите образци. Енергийната ефективност на новия чип е с 30% по-добра от тази на съвременните транзистори, достъпни на пазара.

по темата: „Намаляват 20 пъти безпреходния транзистор”

добавете коментар...

  1. ;)

    на новия чип е с 30% по-доЛАра (добра)

Коментар