ИТ индустрията в САЩ притеснена от изоставане

Шефовете на две от най-големите компании в ИТ индустрията, Dell и IBM, се опасяват от технологично изоставане на САЩ. Майкъл Дел и Самуел Палмизано се опитват да убедят правителството да съсредоточи повече усилия в повишаване конкурентоспособността на страната в технологично отношение, съобщи eweek.com.

 
Значително намаляване на правителствените разходи могат да донесат облачните технологии, които в последно време се използват все повече в комерсиалните организации

 

Основни препятствия за технологичното развитие на САЩ са бюджетният дефицит, високият данък печалба, достигащ близо 30%, както и неудовлетворителното ниво на държавното образование.

Правителството би могло да съкрати с 1 трилион долара своите разходи в близките десет години, стимулирайки развитието на технологии и иновации вътре в страната, които да намерят приложение в информационните мрежи и в управленската практика, смятат представителите на ИТ индустрията.

Майкъл Дел посочва още няколко възможности за спестяване на средства в държавната хазна. Според шефа на Dell, необходимо е по-активно използване на интернет за предоставяне на услуги, както и консолидация на центровете на данни, използвани за нуждите на правителството.

Сам Палмизано дава пример как в последните пет години IBM е съкратила обема на разходите за ИТ почти наполовина, благодарение на консолидация и стандартизация на ресурсите. В частност, корпорацията е снижила с 40% оперативните разходи.

Консолидацията на правителствената ИТ инфраструктура може да доведе до съкращаване на разходите със 150-200 милиарда долара, показват разчетите на Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Същевременно, за сметка на разширяване на спектъра от услуги, предоставяни чрез интернет портали, правителството на САЩ може да постигне икономии в размер на 50 милиарда долара. Освен това една по-опростена и гъвкава форма за предоставяне на услуги ще позволи съкращаване на разходите за енергия с 20 милиарда долара.

Значително намаляване на правителствените разходи могат да донесат и облачните технологии, които в последно време се използват все повече в комерсиалните организации. Според някои разчети, „облакът” ще съкрати с 25-50% разходите за обработка на информация в правителствените структури.

по темата: „ИТ индустрията в САЩ притеснена от изоставане”

добавете коментар...

  1. !!!

    опитвали се да спестят пари…какъв смях……..хорицата се опитват да накарат държавата да извади 800-900 милиарда които да им гарантират приходи и заплати следващите 10 години, не се опитват да спестят нещо 🙂

  2. Div

    Мда, империята може да закъса все някой ден. Така е в историята, идва неизбежен край и на най-великите нации. Бъдещето в технологиите е на Китай и Корея, а защо не и на Индия – изглежда невероятно сега, но натам върви света.

Коментар