РС пазарът у нас не излиза от кризата

Българският пазар на персонални компютри продължи да спада и през последното календарно тримесечие на 2010 г. се е понижил с 0.5%, в сравнение с същия период на предходната година, сочи нов анализ на IDC.

Търсенето на евтини преносими компютри продължава да е основната движеща сила. Пазарът на ноутбуци нарасна с 1.1% на годишна база през четвъртото тримесечие. Въпреки регистрираният спад от – 4.8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г., настолните компютри се представиха над очакванията.

 
Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България, очаква възстановяване на пазара към края на 2011 г.  

Консолидацията се засилва, като първите три фирми – HP, Acer и Dell – контролират почти половината от целия РС пазар, твърди IDC.

За цялата 2010 година РС пазарът нарасна с 3.8%, но въпреки това не успя да излезе от кризата по подобие на пазарите в повечето страни от Източна Европа. Продажбите на преносими компютри се увеличиха с 23.3% през 2010 г. и дори надминаха нивата от предкризисната 2008 г. За сметка на това пък търсенето на настолни компютри се срина с 29.4% и това повлече целия пазар надолу.

Домашните клиенти бяха основният краен потребител през цялата година, а средната цена на преносим компютър в България падна под средната цена за настолен в някои от страните на Западна Европа.

"Възстановяването на пазара няма да настъпи, докато бизнесът и държавата продължават да са предпазливи по отношение на инвестициите в нови компютри”, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. „Имаше раздвижване в края на 2010 г., но очакваме това да се случи към края на 2011 г., паралелно с общото възстановяване на икономиката", допълни Стоев.

Коментар