Ще вдигат санкциите за спъване на преносимостта

По-високи санкции за мобилен оператор, който затруднява преминаването на негов абонат към друга телефонна компания, може да бъдат заложени в промените на Закона за електронните съобщения, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време на кръгла маса, посветена на преносимостта на номерата.

МТИТС ще внесе в Министерския съвет проекта за промени през април. Работната група, която подготвя законопроекта, е отворена за участие на представители на операторите и неправителствени организации.

Законът за електронните съобщения ще определи и максимален период от 8 часа, в който абонат може да остане без обслужване, когато сменя доставчика на мобилни телефонни услуги.

МТИТС ще заложи и възможност договорите с мобилните оператори да се сключват за 12 месеца, като максималният срок може да бъде 24 месеца. Те няма да се подновяват автоматично, а само със съгласието на потребителите за условията, при които се продължава действието им. Новите текстове ще задължат операторите да уведомяват клиента си за изтичащ договор два месеца преди крайния срок.

Това са някои от предвидените промени в посока защита на интересите на потребителите, свързани с въвеждане на новата европейска рамка в областта на телекомуникациите.

Коментар