Nokia преговаряла и с Google за Android

Nokia, която днес ще обяви промени в стратегията си на пазара за телефони, е преговаряла не само с Microsoft, но и с Google за преход към нова мобилна операционна система, твърдят и Уол Стрийт Джърнъл, и Блумбърг.

Предполага се обаче, че финландският гигант ще се обвърже с Microsoft и нейната платформа Windows Phone 7, а не с гугълската Android. Според все още неофициална информация, Nokia и Microsoft са на финалната права на преговорите помежду им и в момента уточняват само някои нюанси в използването на WP7 в устройства на финландския производител.

Вчера от Google коментириха иронично евентуално партньорство между Microsoft и Nokia. Вицепрезидентът на интернет компанията Вик Гундотра заяви, че от „две пуйки няма да се получи орел”. Подобно отношение от Google е ясен сигнал, че споразумение между интернет гиганта и Nokia няма да има.

Косвено доказателство, че Nokia ще се съюзи с Microsoft, е скорошното изявление на Амит Чатерджи, шеф в индийското подразделение на Microsoft, според който софтуерната компания ще разчита на поддръжка на Nokia при представяне на Windows Phone 7 в страната през втората половина на 2011 година.

По-късно днес на брифинг в Лондон Nokia ще говори за бъдещата си стратегия. Очакват се също сериозни рокади във висшия мениджмънт на компанията.

Коментар