Соларната лодка Loon е готова за плаване

Преди пет години Tamarack Lake Electric Boat Company решава да произведе соларно-електрическа лодка. По това време създателят й Монте Гизбърн коментира публично, че "да изхвърляш остатъка от въглеводородите право в езерото не е много по-различно от това да опикаеш семейната дневна", (ама че колоритно сравнение!), пише GreenTech.bg.

През 2009 година дизайнът на 8-местната яхта е тотално преработен и е замислен старт на производството по-късно същата година. Но ето, че това се случва чак сега: производството на лодката е готово да започне в градовете Рим и Ню Йорк. Соларната лодка Loon най-сетне ще започне да "се случва" в рамките на следващите няколко месеца.

Текущата версия на Loon е дълга 6,7 метра и има корпус от фибростъкло, обработено със смоли. 48-волтовата оловно-киселинна батерия се зарежда на 115 или 220-волтов електрически контакт, който на свой ред захранва електрическия мотор.

1000-ватова слънчева инсталация на покрива на лодката помага да се увеличи пробегът, който традиционно е 80,5 км. Лодката може да пори водите с регулярна скорост от 6,5 възела и максимална от 8 възела.

Междувременно компанията продължава да произвежда Osprey, 30-местна изцяло електрическа лодка.

Коментар