Напредва проектът Глоб@лни библиотеки

В края на януари Стемо приключи основния етап на Програма "Глоб@лни библиотеки – България". Общата стойност на проекта е 4,5 млн. лв. и включва доставка, инсталация и поддръжка на няколко хиляди настолни компютъра, както и сървъри, лаптопи, принтери, проектори и мрежово оборудване в 455 библиотеки в страната, съобщиха от компанията.

Планираният общ бюджет на програмата е 50 млн. щ.д., от които $15 млн. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" за периода 2009 – 2013 г., дарение на софтуерни продукти на стойност $6 млн. от Майкрософт, както и насрещно финансиране на стойност $29 млн. от централния и местните бюджети в България.

Проектът „Глоб@лни библиотеки” има стратегическа цел да осигури безплатен достъп до информация, знание, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез използване на интернет и организиране на обучения.

Изпълнителна агенция е Програмата на ООН за развитие (ПРООН), а Стемо спечели международен търг и подписа договор като изпълнител на проекта. В рамките на първия етап от проекта Стемо достави по-голяма част от предвиденото компютърно и комуникационно оборудване.

Програма „Глобални библиотеки” ще осигури свободен достъп до информационни и комуникационни технологии и интернет за посетителите в 900 обществени библиотеки в цялата страна. В дейностите на програмата ще бъдат включени още 700 библиотеки и ще се заделят допълнителни средства за тяхното оборудване с компютри и интернет.

Близо 3000 библиотечни служители от над 1600 библиотеки ще бъдат обучени в компютърни умения, нови библиотечни услуги, библиотечен мениджмънт и умения за работа с хора. Средният брой предвидени часове на обучаем е около 250.

Коментар