„Облакът” може да погълне бизнес анализа

2011-та ще бъде година на конвергенция на облачните изчисления и обработката на големи масиви от данни, прогнозира Forrester. В своя нов доклад анализаторите посочват, че средствата за бизнес анализ ще стават все по-“облачни” и ИТ директорите трябва да са готови за тази промяна.

Тенденциите в развитието на облачните технологии и обработката на големи масиви от данни съвпадат в много отношения. Облачни решения като Amazon Elastic MapReduce, Splunk и GoodData могат да се използват за създаване на корпоративни системи за бизнес анализ, твърди Forrester.

За разлика от традиционните решения, облачните системи за бизнес анализ се отличават с простота, а използването им не е свързано с големи разходи.

Forrester съветва ИТ директорите да бъдат по-активни в прокарване на решенията за бизнес анализ в своите компании. Ако цената е висока, то анализаторите препоръчват да се премине към решението с отворен код Jaspersoft, което вече се използва от хиляди компании, след които British Telecom, USDA, Tata Communications и QED Financial Systems.

ИТ отделите могат да съдействат при създаване на “облачни портали на самообслужване” за достъп до данни от системите за бизнес анализ, с цел тези данни да се продават и на други компании.

Коментар