ОП „Конкурентоспособност” стана по-отворена към бизнеса

Оперативна програма „Конкурентоспособност” вече е много по-отворена към бизнеса, в резултат на редицата облекчения, въведени от екипа на МИЕТ, съобщи вчера министър Трайчо Трайков. Сега програмата е толкова прозрачна, че дава възможност на бизнеса не само да знае къде се намира във всеки етап от процедурата и защо, но и реално да влияе върху развитието й. Компаниите участват в дизайна на новите процедури. Включват се в публични дискусии при създаване на насоките за кандидатстване, сроковете и методологията за оценка на проектите, поясни министърът.

„Опростили сме процедурите така, че да бъдат удобни за бизнеса", каза Трайков. Според него, въпреки че администрацията продължава да работи  върху улесняване на достъпа на бизнеса до финансиране, условията вече са несравнимо по-благоприятни от това, което е било преди 2 години.

„Преди 2 години е било немислимо да се прави предварителна проверка за наличност на документите, ако сте пропуснали документ или сте го попълнили неправилно – да ви дадат възможност да го представите допълнително. Вече не се искат документи, които могат да бъдат проверени в Търговския регистър, премахнахме и месечното отчитане – огромно затруднение за бизнеса при изпълнението на проекти”, поясни министърът.

Освен това вече се признават разходите за консултанти, като допълнително улеснение за бизнеса: „Така всеки може официално, легитимно, абсолютно открито да ползва квалифицирана помощ в процеса на подготовка на проекта и да представи качествено проектно предложение", каза Трайков.

Преструктурирането на оперативната програма отне на екипа на МИЕТ година и половина. През това време министерството направи промени в управляващия орган и междинното звено, променени са процедурите, обучават се експерти и бенефициенти, въведена е индивидуална оценка за работата на всеки служител. За всеки договор има отговорен служител.

През последната година са открити 14 процедури за над 250 млн. евро, което е повече от всички схеми, пускани за три години назад, взети заедно. Всички те са подготвени, консултирани с бизнеса, одобрени от Европейската комисия като принципи и документация. За последните 18 месеца през ръцете на оценителните комисии са преминали около 1500 проектни предложения.

Данните сочат, че общо 97% от всички плащания, без JEREMIE, са направени през последните 18 месеца. В момента 50% от бюджета на програмата е в процес на изпълнение. Това са 600 млн. евро, които вече са договорени или процедурите за тях са отворени.

Ефектът от реорганизацията на програмата вече се усеща и той ще е още по-осезаем през 2011 и 2012 г., твърди МИЕТ. В момента се сключват договори за около 100 млн. евро с предприятията. Активни са 9 схеми за  173 млн. евро – близо 60 млн. за пряка инвестиционна дейност, 55 млн. за иновативни предприятия и 60 млн. за технологична модернизация на малки и средни фирми.

МИЕТ планира до края на 2011 г. да предложи още 10 схеми по ОП „Конкурентоспособност" на стойност около 400 млн. евро. „Искаме тази сума да достигне до 500 млн., като по този начин отворим за договаряне целия планиран бюджет на програмата. Целта ни е средствата да бъдат договорирани до края на 2013 г. и проектите да се изпълнят до края на 2015-а година”, уточни министър Трайков.

Коментар