Анализатори очакват продажба на AMD

Слухове за продажба на AMD вдигнаха акциите на компанията с 5%. Според анализатори, производителят на процесори, който държи една пета от пазара, е потенциален обект за поглъщане.

Преди месец AMD бе напусната от CEO-то Дирк Мейер, а миналата седмица компанията се раздели с изпълнителния директор Боб Ривет и старшия вицепрезидент по корпоративна стратегия Марти Сейер. Това не остана незабeлязано от анализаторите. В техните очи AMD е компания, която скоро ще бъде продадена.

Според fool.com, настоящото ръководство в лицето на финансовия директор Томас Сейферт е временно, до сключване на сделка. От покупката на AMD може да е заинтересована компания като Dell, която с подобен ход би се разграничила от конкурентите HP и Lenovo, преминавайки напълно към AMD процесори за сметка на Intel.

Цената на AMD, според различни източници, е 6,5 млрд. долара. Освен Dell потенциален купувач е и IBM. Двете компании имат дълга история на сътрудничество в проектирането на процесори, която увеличава вероятността за сделка помежду им.

От друга страна обаче AMD търси нов генерален директор, а това едва ли би било необходимо, ако компанията е получила предложение за покупка.

Коментар