Google оставя отворена вратата за Nokia

Не стихват коментарите около съдбовното за Nokia решение да възприеме Windows Phone като основна платформа за своите смартфони. Поредното интересно изявление идва от изпълнителния директор на Google Ерик Шмид, който потвърди информациите, че ръководената от него компания се е опитвала да убеди Nokia да мине към платформа Android вместо към WP7, съобщи moconews.net.

 
CEO-то на Google Ерик Шмид иска да види Nokia като свой партньор  

Google е искал да види Nokia като свой партньор. Отправеното предложение към финландския производител остава в сила и към момента. Ако има желание, Nokia винаги може да ползва платформата Android, уверява Ерик Шмид.

Междувременно, в реч на световния мобилен конгрес в Барселона CEO-то на Google подчерта, че основен конкурент за компанията остава Microsoft с нейната търсачка Bing. Шмид съобщи също за 300 хиляди ежедневни активации на Android и представи приложението Movie Studio, което позволява редактиране на видео на устройства под управление на новата версия на мобилната ОС.

От тайванската компания HTC, един от топ доставчиците на смартфони, също коментираха партньорството на Nokia и Microsoft. Висш мениджър от компанията приветства решението на Nokia, прогнозирайки, че финландският производител може да направи по-конкурента екосистемата на Windows Phone 7 и да увеличи нейната популярност.

по темата: „Google оставя отворена вратата за Nokia”

добавете коментар...

  1. Chris

    Какви са тези проценти в Япония, хората там си карат на местните производи и тези на локаните им. Ако има слабо звено в смартфоните на Нокиа, то това беше именно софтуера им. И беше логично да търсят промяна. Андроид се използва от куцо и умряло, WP7 от своя страна търси поле за изява, което явно трудно ще получи от производители, като Samsung, LG и HTC (колкото и да ми е кофти да го кажа за последните). По-логична стъпка от тази не можеше и да се очаква. Ако Нокиа бяха избрали Андроид просто щяха да се размият в голямото семейство на тази операционна система. От своя страна, Microsoft ще удари и по-мощно рамо на Нокиа, точно, защото ще търси утвърждаване чрез една доста мощна компания. Едва ли Гугъл ще направи същото.
    Колкото до Епъл – няма да е зле да сътворят нещо различно от добре спретната маркетингова кампания, защото както е тръгнало, ако някой ден фалират конкурентите си, няма да има кой да им измисля каквото и да е.

  2. mmmmda

    В случая, Nokia би трябвало да послушат съвета на Стив Джобс отправен към CEO-то на Nike: Отървете се от боклука и се фокусирайте само върху качествената стока.

    Доказателство за грешната им пазарна политика е опитът им за навлизане на японския пазар (четвъртият по големина в света). В продължение на години, финландците инвестираха стотици милиони долари и никога не успяха да минат границата от 2% пазарен дял. Обяснението? Японският пазар е претоварен, а потребителите са с афинитет към родните си марки. Година и половина след като Nokia се оттеглиха, навлязоха Apple с iPhone (2009-та) и в момента държат пазарен дял от 76%.

  3. чао нокия

    китайците могат да имат телефон с 2 операциони сисеми андроид и windows mobile 6.5 – има го в метро за 300 лева;
    iphone може да се развива и да не го интересува нищо;
    palm развиват webos – http://www.palm.com/us/products/phones/index.html

    изказване от нокия:какво правим iphone излезна 2007 а ние още нямаме достоен негов конкурент.2011
    нокия докато чака ще е в историята.

  4. Digital

    Незнам какво мислят Нокия, обаче ако някоя платформа в момента е на върха това е Android колкото до WP7 както и очаквах имаше шум няколко месеца и всичко започна да затихва.

  5. лаик

    Привърженик съм на Нокиа, но смартфона ми ще бъде с Андроид и ще ме загубят като клиент. Всички тези който разчитат на елитни клиент – рано или късно губят, и бизнесът им го купуват компаниите за масовия потребител. Същото ще е и с ябълката и нокиа, ако не се поправят.

Коментар