Как да свържем принтера в домашната мрежа

Свързването на принтера в домашната мрежа позволява бързо и удобно отпечатване на документи и снимки от всеки компютър в мрежата. Това може да стане чрез вградените възможности за споделяне на устройства в Windows XP.

Подготовката

Необходимо е предварително да инсталирате драйверите на принтера и да го свържете, разбира се, към един от компютрите посредством USB или паралелен порт. Първо се уверете, че сте инсталирали последните налични драйвери за вашия модел принтер. Можете да проверите това от сайта на производителя. За да подгответе принтера за общо ползване, трябва да го споделите, т.е. да го направите достъпен за другите компютри в домашната мрежа (жична или безжична).

За да направите това, отидете на Старт/Контролен панел/Принтери и друг хардуер (start/control panel/printers and other hardware) и изберете Принтери и факсове. След това натиснете десен бутон на мишката върху принтера, който искате да споделите, и изберете Споделяне…(sharing…)

Изберете опцията Позволявай съвместно използване на този принтер (share this printer) и му дайте име. Имайте предвид, че това име ще бъде използвано за намиране и идентифициране на принтера в мрежата, така че използвайте около осем букви, без празно място или цифри.
Драйвери
Ако на някои от другите компютри в мрежата е инсталирана различна от ХР версия на операционната система, например Windows 98, тогава трябва да натиснете бутона Допълнителни драйвери (additional drivers), намиращ се малко по-надолу, и да изберете съответните драйвери за тази операционна система.
В момента, в който натиснете ОK, ще ви бъде поискано местоположението на принтерските драйвери за конкретната операционна система. Това ще позволи на другите компютри да свалят коректните драйвери за принтера от вашата система, когато се опитат за първи път да се свържат с него. Натиснете ОК, за да приемете промените, и вашият принтер вече е на разположение в мрежата.
Защитни стени (Firewall)
Ако имате проблеми, т.е. не може да достигнете до принтера, то тогава ще трябва да конфигурирате вашата защитна стена. Ако използвате продукта Zonealarm, ще се наложи да добавите системите от вашата мрежа в списъка на доверените зони, т.е. в така наречената “trusted zone” – място от адреси, информацията от които няма да бъде блокирана. За да направите това, запишете IP адреса на всяка една от системите в мрежата. IP адресът може да бъде открит по следния начин: Старт/Изпълнение… (start/run), напишете cmd, за да отворите командния промт, след което напишете ipconfig.
Сега отворете Zonealarm и изберете Firewall от лявата страна, след което етикета Zones.
Сега изберете Аdd и IP address, след което напишете IP адреса на първия компютър и му дайте описание, което лесно да запомните. Натиснете ОК.
Повторете процедурата за всеки един от компютрите в мрежата.
Ако използвате защитната стена на XP, ще се наложи да я деактивирате, за да споделите успешно принтера. Отидете на Старт/Контролен панел/Мрежови и Интернет връзки/Мрежови Връзки (start/control panel/network and Internet connections/network connections). Открийте „local area connection“ с включената защитна стена, натиснете десен бутон на мишката и след това Свойства (properties). Изберете етикета Разширени (advanced), след което бутона Настройки. Избирате Изключена и натискате ОК.
Сега трябва да настроите другите компютри за достъп до принтера. За да могат и те да отпечатват, първо ще трябва да им „покажете“ принтера. Отидете на Старт/Контролен панел/Принтери и друг хардуер/Добави принтер (start/control panel/printers and other hardware/add a printer). Натиснете Напред и изберете опцията Мрежов принтер или принтер, свързан към друг компютър (a network printer or printer attached to another computer) и отново Напред. Изберете Търсене на принтер и отново Напред.
Когато направите това, пред вас ще се отвори нов прозорец с наличните принтери. Маркирайте този, който искате да споделите, и натиснете бутона Напред. Ще се появи предупредителен прозорец за инсталиране на драйвери, където отговорете с Да. Следва нов прозорец за това дали искате новият принтер да бъде по-подразбиране – тук отговорете според вашите нужди.
При системи с Windows 98/ME изпълнете следните стъпки: Старт/Настройки/Принтери/Добави принтер (start/settings/printers/add printer), след което избирате опцията мрежов принтер и използвайте опцията за търсене, както беше обяснено по-горе.
Проблеми
Възможно е да не можете да се свържете с принтера от друг компютър, ако той използва по-стара версия на Windows, като например 98. Същото може да се случи и ако сте изключили системата за споделяне на файлове и принтери в Windows XP или потребителския акаунт „гост“. В този случай Windows XP няма да позволи достъп до принтера, без легитимен потребителски акаунт и парола. Ако се опитвате да се свържете със споделена папка посредством мрежата, ще се появи диалогов прозорец, където ще можете да въведете необходимата информация, но това не работи при печатането. Всяка система, която се опита да изпрати документ към принтера, ще има нужда от име и парола, позната на ХР компютъра.
XP съдържа така наречения потребителски акаунт „гост“, който ще позволи на отдалечен  „анонимен“ потребител да получи достъп до споделения принтер, но в XP Рrofessional той може да е изключен.
Ако имате проблеми, от компютъра с Windows XP, към който е свързан принтерът, направете следното:
  1. Убедете се, че потребителския акаунт „гост” е активен (това е необходимо само при XP Professional, тъй като при Home версията по подразбиране е включен).
За целта с десен бутон върху Моят компютър и изберете Manage. Отворете “Local users and groups/users”, след което с десен бутон изберете “гост” акаунта и Свойства. Проверете, че няма отметка в “account is disabled”.
  1. Убедете се, че споделянето на файловете е включено (отново е нужно само при XP Pro)
Отворете Моят компютър. Изберете Инструменти/Опции на папка… (toolsfolder options). Изберете етикета Изглед и намерете “use simple file sharing”. Убедете се, че е маркирано.
  1. Крайното решение е да добавите потребителски акаунт и парола за всяка система във вашата мрежа в ХР системата, свързана с принтера. Например да приемем, че във вашата мрежа има още два компютъра. Единият работи с Windows 2000 с потребителско име „georgi“ и парола „der1382“, а другият е с Windows 98 с потребителско име „ivan“ и няма парола. Така че ще трябва да създадете потребителските акаунти “georgi” и “ivan” на Windows XP системата заедно със съответната парола или без такава.
Когато другите компютри се опитат да се свържат с вашия компютър, те ще предоставят техните сегашни потребителски имена и пароли като удостоверение. И тъй като данните ще съвпаднат със създадените акаунти на ХР машината, другите компютри ще могат да достигнат до принтера.
За да добавите потребителски акаунт в Windows XР, натиснете десен бутон на мишката върху Моят компютър и изберете Manage. Разлистете “Local users and groupsusers”. Сега натиснете десен бутон на мишката на празно място в дясната част на прозореца и изберете new user. Дайте на новият потребител име и парола, съвпадащи с някой от другите компютри във вашата мрежа, и ако е сложена отметка пред user must change password at next logon, я махнете.

Повторете тази стъпка за всички компютри във вашата мрежа, които имат нужда от достъп до принтера. И така, вече всеки компютър ще има достъп до принтера. Разбира се, за да имате постоянен достъп до принтера, то компютърът, към който той е свързан, трябва да бъде постоянно включен. Ако го изключите, никой компютър в мрежата няма да може да има достъп до принтера.

Коментар