Сирма замени хакерите със злонамерен достъп

Позицията на Сирма Груп относно виновника за срива в информационната система за регистрация в детските градини еволюира от определението “хакерска атака” към “злонамерен достъп”.
Хакерска атака означава, че е бил извършен пробив в системата, а такъв на практика няма, тъй като данните не са компрометирани, заявиха шефовете на компанията на днешната пресконференция в БТА.
Атакуващите не са получили достъп до въведените данни, а са успели единствено да претоварят системата, като съотношението на легитимния към злонамерения достъп е 6,25% срещу 93,75%, разкриха от компанията.
Атаките са били извършени от програми роботи, които генерират виртуални потребители. Над 90% от злонамерените опити за влизания в системата идват от трийсетина IP адреса, сочат статистиките на компанията.
Както и в по-ранното си изявление през седмицата, Сирма настоя, че именно злонамерени действия са причина за временното блокиране на системата на старта й в понеделник. “Това е престъпление с голяма обществена вреда, имаме доказателства за злонамерени действия”, посочиха от компанията.
Сирма не подозира конкуренти в организирането на атаките. Шефовете на компанията обаче не пожелаха да разкрият кого смятат за евентуален извършител, като заявиха, че това е работа на службите, на които ще бъде предоставена пълната информация.
Същевременно компанията не се ангажира категорично, че подобна ситуация е изключено да се случи и в бъдеще. Уеб системите не са 100% защитени, а ИТ инфраструктурата на общината е слаба и се нуждае от оборудване от по-висок клас, уточниха от Сирма.

по темата: „Сирма замени хакерите със злонамерен достъп”

добавете коментар...

  1. Гост

    Хубаво заглавие, всичко и елегантно.

Коментар