ЕК започва консултации за е-идентификацията

Европейската комисия започва обществена консултация относно електронните подписи и електронната идентификация. Целта е да се реши проблема с ниското равнище на доверие на потребителите и предприятията в извършването на сделки по интернет.

ЕК се обръща към гражданите и други заинтересовани страни с питане как електронните подписи, електронната идентификация и електронното удостоверяване на истинността могат да спомогнат за развитие на европейски цифров единен пазар.

Понастоящем трудното удостоверяване по интернет на самоличността и личния подпис играе съществена роля в забавяне на развитието на онлайн икономиката на ЕС. Електронните подписи, идентификацията и удостоверяването на истинността по електронен път могат да бъдат важно средство, за да разчитат както потребителите, така и доставчиците на сигурни, надеждни и лесни за използване онлайн услуги, но за тяхната ефективност се изисква добро функциониране във всички държави-членки.

Консултацията се осъществява по интернет и ще продължи до 15 април 2011 г. Резултатите ще бъдат взети под внимание при преразглеждане на съществуващата Директива за електронния подпис и подготовката на планирана инициатива относно взаимното признаване на електронната идентификация и електронното удостоверяване на истинността.

В консултацията могат да участват всички, като споделят своите виждания за това как електронните подписи, идентификацията и удостоверяването на истинността по електронен път могат да допринесат за изграждане на европейския цифров единен пазар, а също и относно възможни мерки за създаване на оптимални условия за стимулиране на неговия напредък.

Комисията подкрепя също широкомащабен пилотен проект, наречен STORK (Secure idenTity acrOss boRders linKed — „Сигурна самоличност през свързани граници“), във връзка с трансграничното признаване на националните системи за електронна самоличност и улеснения достъп до обществени услуги в 18 европейски държави. Целта на проекта е да се даде възможност на гражданите на ЕС да доказват своята самоличност и да ползват националните системи за електронна самоличност (пароли, лични карти, мобилни телефони и други) навсякъде в ЕС, а не само в собствената си страна.

Коментари по темата: „ЕК започва консултации за е-идентификацията”

добавете коментар...

  1. Валери

    Това е много добре, но трябва електронният подпис максимално да струва 4 евра /+ 1 евро за преводача/ годишно. Сега електронният подпис е много скъп и доста хора се отказват от Интернет услугите. Да се въведе незабавно най съвременен електронен преводач, па макар и да е със закъснение. Да се вземат най перспективните разработки в тази област, да се финансират от ЕС, да се внедрят в Интернет услугите и не само в тях. Всичко добро!

Коментар