Nokia обеща скоро евтини WP7 смартфони

Скоро на пазара ще се появят евтини смартфони с операционна система Windows Phone 7, обещава изпълнителният директор на Nokia Стивън Елоп, цитиран от Ройтерс.

Както е известно, преди броени дни финландската компания влезе в стратегически съюз с Microsoft и ще налага Windows Phone като основна платформа за смартфоните си. Първоначално се твърдеше, че първите WP7 устройства на Nokia ще излязат към края на годината, но изглежда това ще се случи по-рано.

Nokia ще предложи модели в различни ценови категории, като ще има и такива с много ниски цени. За да намали себестойността на крайния продукт, Microsoft възнамерява да понижи изискванията на нейната мобилна ОС към хардуера на смартфоните.

В частност, производителите на WP7 смартфони ще могат да използват процесори не само от Qualcomm, но и от други компании.

Сделката между Microsoft и Nokia е една от най-коментираните в индустрията. Мненията са разнопосочни, като според повечето анализатори партньорството е от полза поне за една от страните – Microsoft. Прокрадват се и мнения, че крайната цел на софтуерния гигант е да погълне Nokia.

Коментар