Терористи приеха на въоръжение Google Earth

При организацията на нападението на разположени в иракския град Басра британски военни бази, терористи са използвали снимки от сайта Google Earth, съобщава The Daily Telegraph. Според източници от военното разузнаване на Великобритания, сред документите, иззети от домовете на терористите в хода на проведените миналата седмица обиски, са намерени разпечатки на фотографии от сайта.
На спътниковите снимки може подробно да се разгледа устройството на базите, месторазположението на палатките на войниците, тоалетните и автомобилните паркинги. На гърба на някои от фотографиите са били написани точните координати на военния лагер.
Според британското издание, за последните шест месеца в резултат на редовни минометни и ракетни обстрели, извършени срещу британски военни бази в Басра, няколко военнослужещи са ранени, а един е убит.
Говорител на Google отбелязва в свой коментар, че информацията, която „може да се използва както за добро, така и за зло“, е достъпна за обществото в различни форми. Компанията обаче уверява, че е готова по всяко време да се „вслуша в изискванията на държавата“ и вече води преговори с военни в Ирак.
Някои от британските войници на служба в Басра пък са заявили намерение да дадат Google на съд в случай, че пострадат от обстрел, осъществен с помощта на аероснимки.

Коментар