Автомобилът се превръща в подвижна Wi-Fi точка

Животът на пътя отнема значителна част от човешкото ежедневие. Според експертни проучвания, една огромна част „мобилни” американци прекарват средно по четири часа зад волана на автомобила. Ежедневието зад волана създава една крайно привлекателна пазарна ниша за технологичните компании.
Тенденцията в тази област е количеството и качеството на потребителската електроника в автомобила да растат. Според Асоциацията за потребителска електроника (CEA), продажбите на "джаджи" за колата през настоящата 2007 година ще достигнат стойност от 9,6 милиарда долара. А това означава, че всякакви уреди и услуги за слушане на музика, навигация, интернет сърфиране в автомобила и т.н. ще стават все по-популярни.
На пазара вече се предлага голямо разнообразие от Bluetooth хендсфри комплекти, като повечето от тях идват с множество приложения. Пример за такова устройство е Parrot MK6000, който беше представен на тазгодишното изложение за потребителска електроника CES в Лас Вегас. С доста привлекателни функции и цена от $240, Parrot осигурява слушане на музика от мобилния телефон (стига да има Bluetooth) или джобния MP3-плеър през уредбата на автомобила. Устройството е снабдено и с гласов синтезатор, който може да чете имената от телефонния указател на мобилния телефон. Единственото, което трябва да направи шофьорът, е да потвърди избора си за безжично набиране на съответния номер.
Щом става дума за музика, множество специализирани услуги търсят място на пазара. Чрез услугата iRadio на Motorola, например, потребителят ще може да слуша мобилно радио през аудио системата в автомобила, или пък на специални безжични слушалки. Тъй като услугата е предназначена за мобилен телефон, именно чрез него потребителят ще може да избира и сменя радио каналите.
Портативните GPS навигационни системи също са актуални. Една от тях е NAV200 на компанията Delphi, която осигурява множество приложения за навигация и забавление. Сред тях са музикален, филмов и фото плеъри, калкулатор, игри и др. Джаджата струва $399 и има джобни размери, което означава, че може да се ползва и при пътуване с автомобил, и от пешеходци.
Добър пример за ползване на интернет в колата са решенията на американската компания Autonet Mobile. Отскоро тя предлага новата си услуга за сърфиране в уеб от автомобила. Услугата включва проверка на електронната поща, достъп до интернет, забавление с електронни игри и комуникация с всяко Wi-Fi устройство. Така самият автомобил се превръща в една гореща, подвижна Wi-Fi точка. Услугата вече обхваща 95% от щатските пътища, като няма да се влияе от условията на пътя или локацията на автомобила. Първоначалната цена за включване към услугата е $399, а месечният абонамент за използването й струва 50 долара.

Коментар