Умни светофари ще регулират интелигентно трафика в София

От догодина умни светофари ще регулират интелигентно трафика по основните кръстовища на София. Уредбите ще анализират по кое направление има най-голямо натоварване, за да му дадат приоритет, така че да се намали натрупването на превозни средства по някоя от пътните артерии на града, пише GreenTech.bg.

В момента екип на Столичната община разработва проекта за интегриран градски транспорт. Той ще бъде финансиран от Европейския фонд за развитие чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С част от средствата ще бъдат закупени изцяло нови тролейбуси, с които ще бъде 100% обновен тролейбусният парк в столицата.

Другата част от средствата е предвидена за монтиране на умни светофари на 20 от най-натоварените кръстовища в града. Интелигентните светофарни уредби ще имат датчици, които ще следят натовареността на трафика в различните направления. На тази база системите ще дават възможност да се приоритизират по-натоварените направления, за да се избягва натрупването на автомобили и съответно задръстванията.

Светофарите няма да работят всеки сам за себе си, а ще се координират от обща система. Освен това тя ще бъде интегрирана с информационната система на градския транспорт, която – благодарение на GPS модули в превозните средства на градския транспорт – в момента подава данни към електронните табла на спирките за това кое превозно средство след колко време ще пристигне.

До края на февруари следва да бъде готова апликационната форма, с която СО ще кандидатства пред МРРБ с проекта си. След одобрение във ведомството документите следва да заминат към ЕК.

Междувременно от Столичната община се заричат, че няма да чакат идването на одобрението от Европа, за да започнат работа по проекта. Вместо това след приключването на работата по апликационната форма ще бъде обявен конкурс за изпълнители и ще започне конкретното проектиране на системата.

Крайната цел е новите умни светофари да заработят по натоварените кръстовища още от догодина.

по темата: „Умни светофари ще регулират интелигентно трафика в София”

добавете коментар...

  1. Георги Димитров- Ampera

    Това е прекрасно , но би следвало да се “ образова „ и пътното платно, което ще помогне в много голяма степен на пътния трафик, за да не възникват катастпофи и нежелани задръствания. За да се убедите вижте : http://www.amperasp.hit.bg

  2. ATILA

    Умни светофари – трафика, а още по-умни чиновници ще гушнат рушветите…..
    Приказвайте, като свършите работа, стига ни промивахте мозъците с прогресивни рушветчийски начинания – знаем ви що за стока сте…..

  3. До Lirex

    Ако си по добър от тях направи нещо по върпоса,дай им по добри идеи,направи нещо а не давай акъл по форумите умнико 😉 ОК ?!!

  4. Lirex

    Като им знам експертите – хахахахахахахахаха

Коментар