Intel няма да загърбва стандарта USB 3.0

Intel представи наскоро нов високоскоростен интерфейс Thunderbolt, известен и като Light Peak, което предизвика съмнения у индустрията, че процесорният гигант ще загърби стандарта USB 3.0.

Същевременно, през седмицата Apple обяви нови лаптопи MacBook Pro с Thunderbolt и анализаторите веднага се запитаха дали следващите чипсети на Intel ще поддържат USB 3.0.
Intel успокои индустрията, твърдейки, че двата интерфейса ще съществуват едновременно. Не само външни компании ще продължат да произвеждат USB 3.0 устройства, но и самият за Intel планира да поддържа супер бързия интерфейс.
“Intel напълно поддържа USB 3.0 и планира в бъдеще неговата иннеграция, казва представител на компанията, цитиран от engadget.com.
Интеграцията на USB 3.0 в чипсетите на Intel обаче ще стане факт чак през следващата година, след като на пазара вече ще има много компютри и устройства с новия интерфейс Thunderbolt.
Лансираният от Intel интерфейс поддържа скорост на предаване на данни по кабел до 10 гигабита в секунда на разстояние до 100 метра.

Коментар