Thunderbolt революционизира PC интерфейса

Една от най-горещите технологични новини през изтеклата седмица беше анонсът на технологията Thunderbolt от Intel. Новият интерфейс за свързване на компютри и устройства осигурява едновременно по един кабел високоскоростен трансфер на данни и HD видео.

Технологията Thunderbolt поддържа скорост до 10 гигабита в секунда (Gbps), многократно повече от USB интерфейса. Цял HD филм може да се трансферира за по-малко от 30 секунди по новия кабел.

Разработената от Intel технология излиза на пазара чрез сътрудничество с Apple и вече е налична в линията лаптопи MacBook Pro, обявени преди броени дни от компанията на Стив Джобс. Целта на Thunderbolt (известна с кодово име Light Peak) е да трансферира медийни файлове по-бързо, да опрости връзката между устройствата и да поощрява нови начини за изграждане и използване на компютрите. Това става чрез комбиниране на високоскоростен трансфер на данни и HD видео върху един кабел.

Thunderbolt използва два комуникационни метода или протокола – PCI Express за трансфер на данни и DisplayPort за HD видео. Първият има гъвкавостта за свързване с почти всякакъв тип устройства, а DisplayPort може да осигури резолюция по-висока от 1080p едновременно с до осем канала аудио.

Технологията е съвместима със съществуващите DisplayPort дисплеи и адаптери. Всички устройства с Thunderbolt споделят общ конектор и позволяват просто верижно свързване на устройствата едно за друго, като за целта могат да се ползват електрически или оптични кабели.

Thunderbolt е предназначена да отговори на изискванията на създателите на медийно съдържание с висока разделителна способност. Например, създателите на видео могат да разгърнат своята креативност, използвайки качествени аудио и видео устройства за заснемане/миксиране, и да получат както ниска степен на латентност, така и изключително точно времево синхронизиране за обработка в реално време.

При скорост 10Gbps по-големите медиа файлове се трансферират по-бързо, в резултат на което се изчаква по-кратко за преглед и редакция на видеото. Записът и възстановяването на данни също стават по-бързо и съответно се чака по-малко за архивиране на съдържанието.

Потребителите на мобилни PC ще имат един конектор на своя ултра тънък лаптоп, който разширява възможностите за високоскоростен трансфер и HD видео у дома и в офиса. Технологията Thunderbolt е допълваща за другите входно-изходни (I/O) технологии, които Intel продължава да поддържа.

“Работата с HD медиа е едно от най-трудните неща, които хората могат да правят със своите компютри”, казва Мули Идън, генерален директор на PC Client Group в Intel. “Чрез Thunderbolt осигуряваме иновативна технология в помощ на професионалистите и потребителите, за да могат да работят по-бързо и по-лесно със своите нарастващи колекции от медиа съдържание – от музика до HD филми”, допълва Идън.

С ултра бърз трансфер, поддръжка на дисплеи с висока резолюция и съвместимост със съществуващите I/O технологии, Thunderbolt е пробив за цялата индустрия, коментират от Apple – една от първите компании, които пуснаха продукти с новия интерфейс, в частност нови лаптопи MacBook Pro.

Thunderbolt се задвижва от интелски чип и ползва малък конектор, подходящ за мобилни устройства. Няколко компании обявиха продукти, базирани на новата технология, а други планират поддръжка за Тhunderbolt в бъдещите си устройства. Освен Apple сред тях са Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise и Western Digital. Intel вече работи с индустрията по широка гама продукти, които ще ползват технологията Thunderbolt, вкл. компютри, дисплеи, устройства за съхранение, аудио/видео устройства, камери, докинг станции и др.

Коментари по темата: „Thunderbolt революционизира PC интерфейса”

добавете коментар...

  1. Ивайло Димов

    Предполагам тази технология е причината Intel да не застъпи USB 3.0 в новите си продукти. Все пак сега може да напишат че технологията поддържа скорости многократно повече от USB интерфейса. USB 3.0 e със скорост 4.8gbps, което не е многократно под 10.0 gbps

  2. Любо

    нещо не ми се връзва коментара на .I. със статията!?Както винаги,нашият специалист е далеч по-начетен,знаещ и можещ да коментира недостатъците на новата технология.Как Интел са проспали момента да се консултират с мистър .I.,преди да извършат поредната си глупост?

  3. .I.

    Революционизираха дедовия, по-тъпо не можаха да го измислят!
    Сега излиза така, че в новия MacbookPro има един Displayport, който е с орязани възможности, и ако искаш да си вържеш външен монитор с висока резолюция духаш супата щото Thunderbolt има трансферна скорост 10 Gbit, а поначало Displayport е 17,8 Gbit, да не говорим ако искаш да си навържеш и други устройства към тоя порт… забрави да ти стигне скоростта. Трябваше просто да го добавят тоя Thunderbolt като допълнителeн интерфейс, за връзка с външен RAID например, а не да осират Displayport…. а какво става с USB 3 и eSATA? Сума ти лаптопи има вече дето ги имат тези два интерфейса, а Apple още спи! А ма те и Intel са за бой щото се наслушахме 2 години за новия революционен интерфейс със 100 Gbit дето ще замени всички други, бла бла…..а то какво….плюнка….

Коментар