Бизнесът влиза неподготвен в облака

ИТ професионалистите нямат необходимите умения за сигурна работа с навлизащите нови технологии, вкл. облака, социалните мрежи и мобилните устройства, според ново проучване на Frost & Sullivan.

 
92% от анкетираните ИТ професионалисти искат обучение, което да им даде детайлно разбиране на облака

 

Специалистите по ИТ сигурност се нуждаят от специфично обучение по облачни технологии, за да бъдат в крак с възприемането на този тип услуги в техните организации.

Облакът се разглежда от бизнеса като ефективен начин за съкращаване на ИТ разходите и увеличаване на гъвкавостта. Някои аспекти на сигурността обаче остават бариери за възприемане на облака, вкл. съвместимостта и защитата на данните.

Гартнър прогнозира, че приходите от облака ще нараснат с 19% през настоящата година. Все повече бизнеси ще възприемат облачните услуги, но техните ИТ специалисти нямат необходимите умения, за да бъдат адекватни на тази тенденция, смятат анализаторите.

Половината от специалистите по ИТ сигурност, анкетирани от Frost & Sullivan, споделят, че са изградили частни облаци в своите организации, а повече от 40% използват софтуер като услуга (SaaS). Над две трети от анкетираните обаче признават, че се нуждаят от нови умения, за да защитят правилно облачните инфраструктури.

Докладът на Frost & Sullivan твърди също, че от всички предизвикателства за индустрията на ИТ сигурността облакът е тази област, заради която специалистите по сигурност казват, че се нуждаят от още умения, различни от традиционните. 92% от анкетираните ИТ професионалисти искат обучение, което да им даде детайлно разбиране на облака.

Мобилните устройства представляват следващата област, която притеснява специалистите по ИТ сигурност. За 66% от анкетираните тя е топ грижа, макар и да имат политики и инструменти за това предизвикателство. Frost & Sullivan вярва, че мобилната сигурност ще бъде най-опасната заплаха за организациите в обозримо бъдеще.

Социалните мрежи са също много сериозно предизвикателство за сигурността на компаниите. Проучването на Frost & Sullivan установява, че политиките за сигурност в тази област са несъстоятелни. Само 30% от анкетираните ИТ професионалисти отчитат, че в техните компании няма ограничения за използване на социални медии.

Коментар