Мобилните телефони активизират мозъка

Повишена активност на мозъка се наблюдавала след 50 минути разговори по мобилния телефон

Как влияят мобилните телефони на човешкото здраве? Този въпрос е един от най-дискутираните, откакто хендсетите навлязоха в масова употреба. Много учени предупреждават за опасности, най-вече за риск от злокачествени заболявания на мозъка.

Ново изследване на Националния здравен институт на САЩ разкри, че радиочестотното въздействие на мобилните телефони води до ускоряване на метаболизма на глюкозата със 7% в областта от мозъка, която е най-близо до антената, предаде Ройтерс.

Повишена активност на мозъка се наблюдавала след 50 минути разговори по мобилния телефон. Медиците, участвали в експеримента, обаче не бързат със заключението, че електромагнитното излъчване на клетъчния телефон увеличава риска от рак на мозъка, както твърдят техни колеги. Принципно, активността на мозъка се повишава най-силно, когато човек мисли съсредоточено върху нещо.

Британски учени поставят под съмнение наличието на връзка между използването на телефона и заболяванията на мозъка. Според тях, няма преки доказателства за негативно въздействие на мобилните телефони върху здравето на човека.

Коментар