BusinessEurope: МСП трябва да са във фокуса на икономическата политика

Малките и средни предприятия (МСП) трябва да бъдат основен фокус на европейската икономическа политика, заяви през седмицата работодателската организация BusinessEurope по повод доклада на ЕК за инициативата Small Business Act (SBA – „Мисли първо за малките”).

Да се обърне повече внимание върху подобряване на икономическата и регулаторна среда за МСП, предвидени в SBA, гласи позицията на BusinessEurope, разпространена от Българската стопанска камара, която е неин член.

Две години след приемането на SBA заложените в документа политики не се прилагат и практически липсват резултати, категорични са от конфедерацията на европейския бизнес.

Същевременно BusinessEurope приветства призива на Европейската комисия за възобновяване на дискусията за прилагане на SBA с цел прилагане на конкретни подходи и постигане на реални резултати. В тази връзка най-голямата бизнес организация в Европа поставя следните приоритетни въпроси:

– Намаляване на административната тежест, свързана с прилагане на европейското законодателство.

– Въвеждане на института на Европейското частно дружество на територията на ЕС, което значително ще намали разходите на МСП при преместване на дейността им от една страна-членка на ЕС в друга.

– Подобряване достъпа на МСП до кредити, в контекста на завишените финансови регламенти за банките.

Конкурентоспособността на ЕС зависи от тази на малките и средни предприятия. Растежът на МСП трябва да бъде основен приоритет. Това означава, че принципите на SBA трябва да бъдат поставени в центъра на вземане на решения, заяви генералният директор на BusinessEurope – Филип де Бук.

Коментар