Учени: Ще разбием кода на човешкия мозък

Учени от университета в Маастрихт ще използват три мощни системи за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) с голяма сила на магнитното поле за изследвания на човешкия мозък. „Вече можем да разбием кода на човешкия мозък”, каза проф. д-р Райнер Гьобел, ръководител на проекта Brains Unlimited.

Трите скенера ще бъдат доставени от сектор „Здравеопазване“ на Siemens. Машините имат съответно 3, 7 и 9,4 тесла магнитно поле, което ги прави едни от най-мощните системи за ядрено-магнитен резонанс в света – Siemens твърди, че единствен има ЯМР система с 9,4 тесла.

За изследване на мозъчната дейност е необходима ЯМР система с голяма сила на магнитното поле, която да е значително по-мощна от стандартните системи за ядрено-магнитен резонанс, предназначени за рутинна клинична работа. Технологията дава възможност да се наблюдава функционирането на човешкия мозък на много по-високо ниво.

Благодарение на тези модерни системи, въпросът за това как работи човешкият мозък в близко бъдеще вече може да не е такава загадка. Изследователите се надяват да получат повече информация относно причините за множествена склероза, Алцхаймер, Паркинсон, епилепсия и появата на тумори.

Проектът Brains Unlimited е инициатива на Центъра за мозъчни изследвания в Маастрихт, под ръководството на проф. д-р Райнер Гьобел. Центърът е част Факултета по психология и неврология и работи в тясно сътрудничество с учени, занимаващи се с изследване на мозъка, в медицинския център към Университета в Маастрихт. Проектът е финансиран от Европейския съюз и община Маастрихт.

Коментари по темата: „Учени: Ще разбием кода на човешкия мозък”

добавете коментар...

  1. U-571

    Скоро ще си разбиете главите ( кухите тикви ) =Дано да е по ско
    роо

  2. kod9

    Това е много добре, но ние сме подобие на…. такива, ще бъдат и роботите подобие на нас поради нивото ни на мислене. Оригинали скоро няма да станем за много други ареали, но за дадения ареал да. Дали в даден момент роботите няма да мислят по друг начин, а не това което е заложено в тях и тогава….. Е, след като разберете откъде се зараждат мислите, и това около нас те тогава ще….божа работа???! Когато се деблокира мозъка на 100% тогава дали, ще сме хора или вече, ще сме нещо друго или в друг ареал или ареали, което е много възможно. И така, кой знае, колко и докъде, но старанието си е старание, а помощта помощ. Все пак е по добре да се бори човек за нещо по добро, и по високо не само за себе си, но и за другите от неговият вид, но че има намеса има я. Тя, все още е недоказуема, не се вижда, не се чува, но е много вероятно да се вижда и/ли осмисля от някои хора. Дали това е така, дали е теза или хипотеза бъдещето ще покаже, както дали има извънземни, ареали или не….. Едни вярват, други не, но с една дума шарен свят и така трябва да е, поне засега….

Коментар