Apple повдигна завесата пред Mac OS X Lion

Миналата седмица Appe пусна нови лаптоп компютри MacBook Pro. Заедно с тях компанията от Купертино  представи версия Developer Preview на операционната система Mac OS X Lion.

Новата ОС взаимства идеи от таблет компютъра iPad, подчерта Apple. В нея е интегриран достъп до онлайн магазина Mac App Store, който предлага избор от многобройни платени и безплатни приложения.

Друга особеност на Mac OS X Lion е панелът за стартиране на приложения Launchpad. При неговата активация на екрана се появява прозорец с пиктограми на програмите – те могат да се подреждат и обединяват в групи. Инструментът Mission Control позволява да се видят веднага всички пуснати програми и отворени прозорци.

Mac OS X Lion включва пълноекранен режим на работа на приложенията. Потребителят може да превключва между прозорците на пуснатите програми или бързо да преминава към обикновен режим на преглеждане.

Новата ОС поддържа мултитъч жестове и плавна анимация. Налична е също функция за автоматично съхраняване на документи, средства за кодиране на FileVault и възможност за възстановяване на състоянието на приложенията.

Финалната версия на Mac OS X Lion е планирана да излезе през лятото.

Официална страница: Mac OS X Lion

Коментар