Samsung респектира с мобилната ОС bada 2.0

В драматичен за пазара на смартфони момент, когато Nokia пое курс към Windows, а Android набира застрашителна скорост, корейският гигант Samsung Electronics пусна нова версия на своята мобилна платформа – bada 2.0.

Системата, пусната преди броени дни, поддържа едни от най-горешите технологии, вкл. Near Field Communication (NFC), HTML5, многозадачност и Wholesale Applications Community (WAC), както и с функция за разпознаване на глас.

NFC позволява на смартфона да чете от разстояние информация от етикети, постери, плакати и други предмети, снабдени с подходящ чип, който поддържа безжичната технология. Освен това NFC позволява извършване на електронни плащания във всяка една точка, оборудвана за работа с тази технология.

HTML5 пък е най-новата версия на основния език за показване на уеб страници, която има редица предимства, например възпроизвеждане на видео без да е необходимо инсталиране на специален плейър. Неслучайно Apple загърби технологията Adobe Flash в своите мобилни устройства и се ориентира съм HTML5.

Технологията WAC се явява многофункционална платформа за приложения, разработена от международния алианс на мрежовите оператори и производители на мобилни устройства – Wholesale Applications Community.

Други достойнства на bada 2.0 са настройваемата функция за блокиране на екрана, възможността за персонализация на интерфейса на платформата, както и поддръжката на обемен звук.

Втората версия на bada запазва всички предимства на първото издание, което беше представено преди една година на Световния мобилен конгрес в Барселона. Разработчиците на системата са я направили още по-надеждна и универсална.

Вложени са значителни усилия и в изграждане на екосистемата за bada 2.0 – разработчиците по цял свят могат да създават нови приложения без излишни ограничения. Samsung представи и нов SDK комплект за разработчици, допълнен с анализатор на код и симулатор на приложения.

Samsung е вторият по големина в света производител на мобилни телефони след Nokia. Компанията си е поставила за цел да стане лидер на този пазар. Не по-малки са амбициите на Samsung и в сегмента на смартфоните, където корейският производител жъне сериозни успехи с Android устройства като Galaxy S.

Коментар