Бойко Борисов награди млад учен

Министър-председателят Бойко Борисов връчи вчера Голяма награда за наука „Питагор” в категорията за „Млад учен” на доц. Милен Георгиев. Отличеният е номиниран от Института по микробиология на БАН за работата си в областта на растителните биотехнологии.

 
Бойко Борисов връчи "Питагор" на младия учен – доц. Милен Георгиев  

На тържествена церемония във Военния клуб бяха връчени награди на учени в девет категории. На събитието присъстваха още министрите Трайчо Трайков, Томислав Дончев, учени и ректори на висши училища, а домакин на събитието бе министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Голямото отличие е с награден фонд от 10 000 лв. Статуетката „Питагор” е изработена от скулптора, сега министър на културата, Вежди Рашидов. Останалите отличия са с награден фонд от 5 000 лв. Всички номинации са оценявани от жури, определено със заповед на министъра на образованието, младежта и науката.

Общите изисквания към номинираните кандидати за носители на наградата за наука "Питагор" са: наукометрични показатели, притежание на минимум степен „доктор", участие в международни организации и проекти, принос за развитие на науката в страната, съблюдаване на възрастова категория и релевантност към съответната категория.

Премиерът използва събитието, за да коментира подготвяния законопроект за БАН. „Удовлетворен съм, че законопроектът за БАН е подготвен така, че да получи пълен консенсус и подкрепа от всички политически партии”, заяви Бойко Борисов.

Коментар