Готов е новият стандарт за флаш памети UFS

Асоциацията JEDEC публикува стандарта Universal Flash Storage (UFS), предназначен за сменяеми и вградени системи за съхранение от следващо поколение. Флаш-базираните памети по новия стандарт ще намерят приложение в мобилни устройства от рода на смартфони и таблети.

UFS е пореден етап в еволюцията на стандартите за флаш памет, който отразява нарастващата потребност от по-висока пропускателна способност и ниска консумация на енергия. Първоначално, UFS ще поддържа 300 мегабайта в секунда (MB/s). Стандартът предвижда управление на реда на командите, с цел повишаване на скоростта на запис и четене с произволен достъп.

Високата скорост и ниската консумация на UFS се постигат чрез прилагане на интерфейс на физическо ниво M-PHY (MIPI Alliance) и универсален протокол UniPro. Последователният интерфейс, който е в основата на тези технологии, обезпечава скорост от 2,9 до 5,8 Gbps по една линия.

На по-високо ниво UFS използва известната архитектура SCSI Architecture Model, която е подходяща за многопоточни програми. Тя снема ограниченията, присъщи на съвременните системи, които са способни да изпълняват само една команда в даден момент.

Спецификацията JESD220 Universal Flash Storage е достъпна за сваляне безплатно от сайта JEDEC. Асоциацията планира да пусне и допълнителна спецификация UFS Host Controller Interface (HCI).

Коментар