Intel пусна супербързи SSD устройства

Intel обяви нови, супербързи твърдотелни дискове от линията SSD 510 Series, които използват 6Gbps SATA интерфейс. Устройствата са предназначени за геймъри, създатели на медиа съдържание и потребители на работни станции и се възползват напълно от предимствата на второтo поколение Core процесори, посочват от компанията.

Като поддържа трансфер на данни 500 MB/s, Intel SSD 510 увеличава двойно скоростта на последователно четене. Над три пъти е увеличена скоростта на последователно записване (до 315MB/s), спрямо настоящите 3Gbps SSD.

Intel SSD 510 надминава производителността на традиционните твърди дискове (HDD) с над 50%, твърди производителят. Освен това, в сравнение с механичните HDD, твърдотелните устройства нямат движещи се части и затова са по-здрави, консумират по-малко енергия, работят по-безшумно и отделят по-малко топлина.

SSD намаляват времето за зареждане на системите, по-бързо стартират приложения и файлове и се рестартират от състояние на бездействие по-бързо, което води до забележимо подобрение. Конвенционалните HDD също така не могат да се възползват ефективно от 6Gbps интерфейс – те не успяват да използват максимално дори настоящия 3Gbps SATA.

Intel SSD 510 Series използва доказаната 34-нанометрова NAND флаш памет. Моделът е на разположение с капацитети от 250GB на цена $584 и 120GB за $284, за количества от 1000 броя. Двата продукта включват гаранция от 3 години.

Версията с капацитет 120GB е избор за хибридна конфигурация на десктопи с HDD и SSD, която набира популярност. При този тип системи операционната система, любимите приложения и игри са достъпни от SSD, докато HDD се използва за съхранение на данни.

Купувачите на Intel SSD могат да ползват фирмения SSD Toolbox с оптимизатор – безплатно приложение, което предоставя мощен набор инструменти за управление, информация и диагностика за поддържане на изправността и производителността на устройството. Всички потребители на Intel SSD могат безплатно да си свалят Intel Data Migration Software, който помага за клониране на цялото съдържание от предишен носител за съхранение (SSD или HDD) на всеки нов Intel SSD.

Коментар